
Raikas sitruuna-marenkitorttu
Sitruuna-marenkitorttu on raikas ja herkullinen leivonnainen, joka sopii myös pääsiäisen juhla-aterian jälkiruoaksi.
Ainekset
pohja:
- 125 g voita tai margariinia
- 1 rkl sokeria
- 2.5 dl vehnäjauhoja
- 0.5 tl leivinjauhetta
- 1 keltuainen
- 1 rkl kylmää vettä
voiteluun:
- 1 keltuainen
täyte:
- 2.5 dl vettä
- 2 dl sokeria
- 2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
- 2 rkl perunajauhoja
- 3 keltuaista
marenki:
- 5 valkuaista
- 1.5 dl sokeria
Valmistusohje
Valmista sitruuna-marenkitorttu näin:
Sekoita pohjataikinaan pehmeä rasva ja kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää keltuainen sekä vesi ja sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piiras- tai irtoreunavuoan pohjaan ja reunoille. Pane joksikin aikaa jääkaappiin kovettumaan.
Taita folio kaksin- tai kolminkertaiseksi suikaleeksi ja tue sillä taikina vuoan reunoja vasten. Voitele pohja munalla ja pistele se haarukalla. Paista pohjaa 200 asteen uuninlämmössä
noin 10 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin viisi minuuttia. Mittaa kaikki täytteen aineet pieneen, pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna seos koko ajan huolellisesti hämmentäen kiehumispisteeseen.
Ota kattila levyltä, kun täyte on saonnut. Kaada vähän jäähtynyt täyte esipaistetun pohjan päälle vuokaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Levitä tai pursota marenki täytteen päälle.
Paista sitruuna-marenkitorttua 225 asteen uuninlämmössä noin viisi minuuttia tai kunnes marenki on saanut vähän väriä.
Kommentit
”Taita folio kaksin- tai kolminkertaiseksi suikaleeksi ja tue sillä taikina vuoan reunoja vasten. Voitele pohja munalla ja pistele se haarukalla. Paista pohjaa 200 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin viisi minuuttia.”
Laita folio, voitele se munalla ja pistele reikiä. Paista 200 uuninlämmössä 10min ja ota folio pois. Ok, mikä mulla meni ohi?
Kommentit
”Taita folio kaksin- tai kolminkertaiseksi suikaleeksi ja tue sillä taikina vuoan reunoja vasten. Voitele pohja munalla ja pistele se haarukalla. Paista pohjaa 200 asteen uuninlämmössä noin 10 minuuttia. Poista folio ja jatka paistamista noin viisi minuuttia.”
Laita folio, voitele se munalla ja pistele reikiä. Paista 200 uuninlämmössä 10min ja ota folio pois. Ok, mikä mulla meni ohi?
No nyt on kakku puolessa välissä. Kakkupohja oli jääkaapissa, voitelin sen, pistelin rekiä ja löin folion päälle. Kun folio piti ottaa pois, oli koko kakkupohja kiinni siinä…!!! Että sellanen ohje(ko?)!
Samaa ihmettelin kunnes tajusin, että folio painellaan vain reunoille eikä ollenkaan pohjalle. Itse kiersin folion ensin vuoan ulkoreunalle ja taitoin siitä sisälle tukemaan piirakan reunaa.
Tein juuri ohjeen mukaan, myös marengin paistoajan. Tuli kyllä hieno! Hyvä resepti!
Leipominen onnistuu ihan hyvin ilman foliotalin, kun taikina ei ole valuvaa. Leipomiseen menee noin +/- 1h 30min. 🙂
Ei se sitten mennytkään ihan, kuten strömssöös. Pursotin marengin, mutta reunoihin jätin pieniä koloja. Piirakka oli ollut jäähtymässä noin 10min, kunnes täyte oli muuttunut veteläksi ja marenkilevy kellui puolelta toiselle. Reunoille jääneillä koloilla saattoi olla osuutta asiaan, en tiedä… Muille vinkiksi vastaisuudessa😂
Todennäköisesti syynä se, että ohjeessa sanotaan, että täytteen täytyy jäähtyä hetken ennen kuin päälle laittaa marengin. Kannattaa pursottaa marenki heti kuuman täytteen päälle ja kiinni reunohin. Marengin vettyminen johtuu juurikin siitä, että marenki ei kypsykään kuuman täytteen ansiosta ja sinne muodostuu vesikerros.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous