Reseptit

Ranskalainen hedelmätorttu hurmaa

12.5.2014 Teksti: Tiina Rantanen Kuvat: Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

murotaikina:

4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl hienoa sokeria
1 tl leivinjauhetta
5 rkl voita
1 kananmuna
1/2 tl vaniljatiivistettä

täyte:

250 g mascarponea tai vuohentuorejuustoa
1 dl Lemon curd -tahnaa
1 dl silputtua basilikaa

päälle:

1 l viipaloituja luumuja, aprikooseja, persikoita, nektariineja tai mansikoita
basilikanlehtiä
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Valmistusohje

Ranskalaisen hedelmätortun voi valmistaa niistä hedelmistä, jotka ovat kulloinkin parhaimmillaan tai sesongissa. Basilika antaa tortulle hienostuneen vivahteen. Voit tehdä tortun pohjan itse tai käyttää valmista murotaikinaa.

1. Nypi jauhot, sokeri, leivinjauhe ja voi sormin pieniksi murusiksi. Sekoita joukkoon muna ja vanilja­tiiviste. Vaivaa taikina nopeasti tasaiseksi.

2. Ota taikinasta palasia ja työnnä ne leivinpaperin päällä kämmen­syrjällä aivan litteiksi – näin saat rasvan ja sokerin sekoittumaan kunnolla. Tee taikinasta pallo ja laita se leivinpaperissa jääkaap­piin pariksi tunniksi.

3. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 20 senttiä oleva irtopohjavuoka ja aseta se leivinpaperin päälle uunipellille.

4. Kaulitse taikina nopeasti ja aseta se kaulimen avulla varovas­ti vuoan päälle. Painele taikina vuokaan. Korjaa murtumakohdat yli menevällä taikinalla. Laita kaulin vuoan päälle ja kevyesti rullaten leikkaa ylimääräinen taikina pois. Vuoraa taikina varo­vasti voidellulla alumiinifoliolla, niin että se tukee taikinaa. Voit myös käyttää painona kuivattuja herneitä.

4. Paista pohjaa uunissa 5–6 mi­nuuttia, eli kunnes taikina hie­man kovettuu. Ota pois folio (ja herneet), pistele taikinan pohjaa haarukalla ja paista vielä noin 8–10 minuuttia, kunnes taikina alkaa ruskistua. Jäähdytä taikina nopeasti ritilällä, jolloin se muuttuu rapeaksi.

5. Tee täyte sekoittamalla ainek­set keskenään. Levitä juustoseos jäähtyneelle muropohjalle. Viipa­loi hedelmät ja asettele kauniisti täytteen päälle. Ripottele pinnal­le myös basilikanlehtiä tai silput­tua basilikaa.

6. Tee hyytelösokerista ja vedestä seos pakkauksen ohjeen mukaan ja lusikoi sitä tortun ja hedelmien päälle. Anna tortun olla viileässä tunnin ajan ennen tarjoilua.