Ranskalainen sitruunapiirakka tuo tuulahduksen Välimereltä
Kaikkialla maailmassa leivotaan sitruunapiirakoita, mutta ranskalaiset tekevät sen yksinkertaisesti parhaiten. Ranskalaisen sitruunapiirakan ohut pohja ja makean kirpeä täyte vievät kielen mennessään.
Ainekset
Ranskalainen sitruunapiirakka
- 3 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1/2 dl sokeria
- 1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
- 100 g jääkaappikylmää voita
- 1 keltuainen
täyte:
- 2 (luomu)sitruunan kuori
- 3 sitruunan mehu
- 4 munaa
- 4 dl tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 rkl maissi- tai ohratärkkelystä
- 1 1/2 dl kuohukermaa
Valmistusohje
Ranskalainen sitruunapiirakka leivotaan näin:
Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ja raastettu sitruunan kuori. Lisää paloiteltu kylmä voi ja nypi taikina sekaisin käsin tai valmista taikina monitoimikoneessa. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä irtopohjavuoan (halkaisija noin 23 cm) pohja leivinpaperilla. Painele taikinasta pohja ja noin 3 cm:n korkuiset reunat. Pane sitruunapiirakan pohja pakastimeen lepäämään 20 minuutiksi.
Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Vatkaa täytettä varten munat ja sokerit keskenään. Lisää sitruunamehu, kuoriraaste, tärkkelys ja kerma. Kaada täyte pohjan päälle.
Kypsennä sitruunapiirakkaa 175-asteessa noin 45 minuuttia. Peitä sitruunapiirakka leivinpaperilla, jos se alkaa tummua liiaksi. Anna sitruunapiirakan jäähtyä jonkin aikaa ja irrota se varoen vuoasta. Parhaimmillaan ranskalainen sitruunapiirakka on vasta valmistamista seuraavana päivänä.
Katso myös: Sitruuna-marenkitorttu
Katso myös Kotiliesi.fi: Sitruunakakku – leivo suosikkisi kahvipöydän raikkaimmista hittikakuista ja kerää kehut
Kommentit
Ok ohje, keltuaisen grammamäärä olisi tänä päivänä tärkeä tieto. Munia on niin erikokoisia. Oma äiti leipoi aina vaa’an kanssa. 🙂
Nyt odottelen piirasta uunista. Ai niin, en vatkannut hirveän vahvaksi munavaahtoa, kuten esim. kakkuja leivottaessa. Olisiko pitänyt? Tosiaan vähän leipovia varten toivoisi aina hyviä ohjeita, tarkkoja siis.
Kommentit
Sitruunapiirakka oli todella herkullinen ja todella herkullinen kylmänä. Sopii hyvin syksykesän tarjoiluun joko kahvin tai viinin kera.
Minulla oli ohje jo joka oli Viva lehdessä. Suosittelen.
Ihmettelin hieman täytteen suurta määrää, mutta kaadoin silti kiltisti kaiken..tuli tunne että nyt epäonnistuu. No, nyt on torttu uunissa ja odotellaan tulosta..??:)
Huippu resepti! Tuli todella herkullinen torttu!
Ok ohje, keltuaisen grammamäärä olisi tänä päivänä tärkeä tieto. Munia on niin erikokoisia. Oma äiti leipoi aina vaa’an kanssa. 🙂
Nyt odottelen piirasta uunista. Ai niin, en vatkannut hirveän vahvaksi munavaahtoa, kuten esim. kakkuja leivottaessa. Olisiko pitänyt? Tosiaan vähän leipovia varten toivoisi aina hyviä ohjeita, tarkkoja siis.
Minulla tuli pohjasta liian kova ja kuiva ”perunapelto”, mutta töyte on tosi hyvä: kokeilen seuraavan kerran samalla täytteellä, mutta ehkä jonkinlaisella keksi-voisulapohjalla.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous