Ranskalaiset croissantit
Reseptit

Ranskalaiset croissantit

Unohda valmistaikinat ja ota vastaan leivontahaaste: tee itse aitoja ranskalaisia croissanteja. Perusainesten lisäksi tarvitset vain kaulimen, pitkän viivoittimen ja runsaasti aikaa – sekä kärsivällisyyttä.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Kristiina Kurronen/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

18

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina

  • 2 tl suolaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 3 1/2 dl maitoa
  • 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
  • 600 g (noin 91/2 dl) vehnäjauhoja
  • 50 g pehmeää voita

Kaulintaan

  • 300 g kylmää voita

Voiteluun

  • 1 muna
  • 1 tl vettä

Valmistusohje

croissanttien valmistus

1. Liuota suola ja sokeri maitoon (ei tarvitse lämmittää). Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää maito ja pehmeä voi jauhoseokseen. Alusta taikinaa sen verran, että ainekset sekoittuvat ja taikinaan syntyy kevyt sitko. Peitä taikinakulho kelmulla. Anna taikinan levätä jääkaapissa yön yli.

croissanttien valmistus

2. Jauhota leivinpöytä kevyesti. Kumoa taikina pöydälle, ripottele pinnalle vähän jauhoja. Kauli
taikina 26 x 26 cm:n kokoiseksi levyksi. Jätä odottamaan pöydälle.

croissanttien valmistus

3. Leikkaa kylmä voi parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet neliöksi kahden leivinpaperin väliin. Hakkaa voita kaulimella niin, että syntyy tasainen voilevy. Leikkaa reunat suoriksi ja painele ylijäänyt voi kaulimella keskelle levyä. Lopullisen voilevyn pitää olla tasapaksu ja kooltaan 17 x 17 cm. Nosta voilevy taikinan päälle kulmittain.

croissanttien valmistus

4. Paketoi voi taikinan sisään nostamalla taikinalevyn kulmat keskelle kirjekuoren tapaan. Tarkista, että saumakohdat ovat tiiviit ja voi täysin taikinan peitossa.

croissanttien valmistus

5. Kauli taikina 20 x 60 cm:n kokoiseksi levyksi. Käytä jauhoja apuna kohtuudella. Taittele levy kolmeen osaan. Kääri taikina kelmuun ja nosta kylmään noin tunniksi. Ei haittaa, vaikka kaulintakertojen väli venyy pitemmäksikin. Toista kaulinta, taittelu ja seisottaminen vielä kaksi kertaa. Anna taikinan olla viimeisen taittelukerran jälkeen yön yli jääkaapissa.

croissanttien valmistus

6. Kauli kylmä taikina jauhoja apuna käyttäen 40 x 60 cm:n kokoiseksi levyksi. Puolita levy pitkittäin. Leikkaa molemmat taikinasuikaleet yhdeksäksi tasakokoiseksi kolmioksi. Tee kolmioiden kantaan noin 3 cm:n pituiset viillot.

croissanttien valmistus

7. Rullaa taikinakolmiot pitkältä sivulta aloittaen ja samalla taikinasiivekkeitä ulospäin venyttäen tiukalle rullalle. Muotoile croissantit kaareviksi leivinpellin päällä. Anna nousta lämpimässä paikassa noin kaksi tuntia.

8. Ohenna rikki vatkattu muna tilkalla vettä. Voitele croissantit huolellisesti munalla.

9. Kypsennä croissantit 200-asteisessa uunissa. Kypsymisaika on noin 20 minuuttia. Tarkista, että leivonnaiset ovat myös pohjasta ruskistuneita ja rapeita. Nosta croissantit jäähtymään ritilän päälle.

Katso myös:
Juustosarvet, Ruoka.fi
Kaneli-sokerisarvet, Ruoka.fi
Pähkinäiset pekonisarvet, Kotiliesi.fi

X