Reseptit

Rapeakuorinen maalaislimppu

Uunissa matalassa lämmössä kypsennetyissä limpuissa on paksu ja rapea kuori.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Rapeakuorinen maalaislimppu

  • 1 l haaleaa vettä
  • 50 g tuorehiivaa
  • tai 2 pussia kuivahiivaa
  • 1 1/2 rkl suolaa
  • 3 rkl siirappia
  • noin 15 dl rouheisia sämpyläjauhoja (esim. Sunnuntai)
  • noin 5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl auringonkukansiemeniä

Valmistusohje

Rapeakuorinen maalaislimppu leivotaan näin:

Limpusta tulee paksukuorinen ja sisältä mehevä, kun taikina on riittävän löysää ja paistolämpötila tavallista matalampi. Voit leipoa taikinasta yhden koko pellin kokoisen jättilimpun tai jos käytössäsi on kiertoilmauuni, kaksi pienempää leipää. Kiertoilmauunissa voi leipiä paistaa yhtä aikaa kahdella tasolla.

1. Sekoita hiiva, siirappi ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää sämpyläjauhot, auringonkukansiemenet ja sen verran hiivaleipä- tai vehnäjauhoja, että saat tavallista leipätaikinaan selvästi löysemmän taikinan. Alusta taikina tasaiseksi, ripottele päälle jauhoja ja kohota taikinaa peitettynä 40–60 minuuttia.

2. Peitä pelti leivinpaperilla. Kumoa taikina pellille. Irrota kulhon reunoille jäänyt taikina ja painele  seleivän sisään. Muotoile leipä ja silottele pinta jauhotetuin käsin.

3. Pane kohottamaton leipä 150–160-asteiseen uuniin ja paista noin 1 1/2 tuntia. Jos käytät kahta peltiä, vaihda niiden paikkaa kerran paistamisen aikana.

4. Tarjoa rapeakuorinen maalaislimppu samettisen sosekeiton kanssa.

Tuoreen leivän tuoksu hurmaa:

772170-oliivileipa.jpg

Oliivileipä

leipätaikina

Juustoleipä

Siemen_spelttileipä

Helppo speltti-siemenleipä

Kotiliesi.fi: Rosmariinileipä

 

 

X