Reseptit

Rapeakuorinen maalaislimppu

12.5.2016 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

10

Arvostelu

Uunissa matalassa lämmössä kypsennetyissä limpuissa on paksu ja rapea kuori.

Ainekset

1 l haaleaa vettä
50 g tuorehiivaa
tai 2 pussia kuivahiivaa
1 1/2 rkl suolaa
3 rkl siirappia
noin 15 dl rouheisia sämpyläjauhoja (esim. Sunnuntai)
noin 5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä

Valmistusohje

Limpusta tulee paksukuorinen ja sisältä mehevä, kun taikina on riittävän löysää ja paistolämpötila tavallista matalampi. Voit leipoa taikinasta yhden koko pellin kokoisen jättilimpun tai jos käytössäsi on kiertoilmauuni, kaksi pienempää leipää. Kiertoilmauunissa voi leipiä paistaa yhtä aikaa kahdella tasolla.

1. Sekoita hiiva, siirappi ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää sämpyläjauhot, auringonkukansiemenet ja sen verran hiivaleipä- tai vehnäjauhoja, että saat tavallista leipätaikinaan selvästi löysemmän taikinan. Alusta taikina tasaiseksi, ripottele päälle jauhoja ja kohota taikinaa peitettynä 40–60 minuuttia.

2. Peitä pelti leivinpaperilla. Kumoa taikina pellille. Irrota kulhon reunoille jäänyt taikina ja painele leivän sisään. Muotoile leipä ja silottele pinta jauhotetuin käsin.

3. Pane kohottamaton leipä 150–160-asteiseen uuniin ja paista noin 1 1/2 tuntia. Jos käytät kahta peltiä, vaihda niiden paikkaa kerran paistamisen aikana.

Tuoreen leivän tuoksu hurmaa:

772170-oliivileipa.jpg

Oliivileipä

leipätaikina

Juustoleipä

Siemen_spelttileipä

Helppo speltti-siemenleipä

Kotiliesi.fi: Rosmariinileipä

 

 

Julkaistu aiemmin

Lehden logo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme