Reseptit

Riistapelmenit

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Norman Ojanen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

50

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

taikinaan:

  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 2 munaa
  • 1 tl suolaa
  • 2.5 dl vettä

täytteeseen:

  • 400 g jauhettua hirveä tai peuraa
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl smetanaa
  • 1 tl suolaa
  • 0.5 tl mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kuivattuja yrttejä, esim. rosmariinia tai rakuunaa
  • 50 g silavaa tai pekonia

KEITTÄMISEEN:

  • 1 l vettä
  • 4 laakerinlehteä
  • 1 tl kuivattuja yrttejä, esim rosmariinia tai persiljaa

Valmistusohje

Reseptistä tulee noin 50 riistapelmeniä

Pelmenien kuoritaikina: Tee taikina pöydällä kuten pastataikina. Levitä jauhot pöydälle keoksi, paina keskelle kolo ja riko koloon kananmunat, lisää suola ja vesi. Hipsuta jauhoja nestealueelle ja sekoita taikina koko ajan vaivaten tasaiseksi. Anna taikinan seistä viileässä tunnin verran kelmulla peitettynä. Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä noin millin vahvuiseksi levyksi ja ota siitä juomalasilla pyörylöitä leivinpaperin päälle. Jätä kelmun ja keittiöpyyhkeen alle odottamaan.

Pelmenien täyte ja täyttäminen: Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet ja yhdistä jauhetun lihan ja silputun silavan tai pekonin kanssa. Paahda seosta pannulla kevyesti. Lisää mausteet ja smetana. Kostuta pullasudilla taikinalevyjen reunat ”liimaksi”. Jaa täyte nokareina taikinalevyille. Taita levyt puolikuun muotoon, nipistä reunat tiivisti umpeen ja kiepauta kulmista korviksi.

Pelmenien keittäminen: Mittaa kattilaan vesi, suola ja mausteet. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä pelmenejä vedessä kymmenen minuuttia. Voit tarjota riistapelmenit keitinliemellä kostutettuina voisulan tai smetanan, hapankurkkujen ja pippurisen tomaattisoseen sekä hunajatilkan kanssa. Pelmenit sopivat myös sattumiksi keittoihin.

X