
Rommibabat
Rommibabat leivotaan helposta juuripullataikinasta, joka antaa leivonnaiselle rakennetta ja makua. Taikinaan lisätty muna-sokerivaahto varmistaa babojen kuohkeuden. Rommiliemellä kostutettujen babojen alkuperäinen ohje lienee peräisin Ranskasta, mutta samantyylisiä hiivataikinaleivonnaisia on leivottu keskiajalta lähtien Puolassa, Ukrainassa ja muualla Itä-Euroopassa.
Ainekset
Taikinajuuri
- 2 dl maitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 2 tl kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 3/4 tl suolaa
- 2 dl vehnäjauhoja
Taikinaan
- 4 kananmunaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 prk (130 g) cocktailkirsikoita sokeriliemessä
- 1 dl pistaasipähkinöitä
- 150 g pehmeää voita
Kostutus
- 1 dl vettä
- 3 rkl sokeria
- 3 rkl rommia
Kuorrutus
- 2 dl tomusokeria
- 1.2 rkl sitruunamehua
Valmistusohje
Rommibabat tehdään helposti näin:
1. Valmista taikinajuuri sekoittamalla kädenlämpöisen maidon joukkoon hiiva, kardemumma, vaniljasokeri, suola ja jauhot. Peitä taikinakulho keittiöpyyhkeellä ja anna kohota puoli tuntia.
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munavaahto juuritaikinaan. Lisää jauhot, hienonnetut cocktailkirsikat ja rouhitut pistaasipähkinät sekä pehmeä voi. Vaivaa taikina tasaiseksi.
3. Aseta muffinipellin koloihin leivinpaperipalat tai paperiset muffinivuoat. Voit paistaa babat myös silikonisessa muffini- tai pikkukakkuvuoassa. Annostele taikinaa vuokiin. Anna kohota puoli tuntia.
4. Kypsennä baboja 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita kostutusliemi kupissa ja lusikoi lientä baboille. Anna maustua vähintään pari tuntia.
5. Sekoita kuorrutuksen ainekset tasaiseksi ja valuta baboille. Tarjoa rommibabat hyvän kahvin kanssa pääsiäisaterialla.
Katso myös: Sitruunababat
Katso myös Kotiliesi.fi: Pääsiäispulla eli baba
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous