Reseptit

Rommibabat

Rommibabat leivotaan helposta juuripullataikinasta, joka antaa leivonnaiselle rakennetta ja makua. Taikinaan lisätty muna-sokerivaahto varmistaa babojen kuohkeuden. Rommiliemellä kostutettujen babojen alkuperäinen ohje lienee peräisin Ranskasta, mutta samantyylisiä hiivataikinaleivonnaisia on leivottu keskiajalta lähtien Puolassa, Ukrainassa ja muualla Itä-Euroopassa.

Teksti:
SUVI RÜSTER
Kuvat:
LAURA RIIHELÄ

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikinajuuri

  • 2 dl maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3/4 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja

Taikinaan

  • 4 kananmunaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 prk (130 g) cocktailkirsikoita sokeriliemessä
  • 1 dl pistaasipähkinöitä
  • 150 g pehmeää voita

Kostutus

  • 1 dl vettä
  • 3 rkl sokeria
  • 3 rkl rommia

Kuorrutus

  • 2 dl tomusokeria
  • 1.2 rkl sitruunamehua

Valmistusohje

Rommibabat tehdään helposti näin:

1. Valmista taikinajuuri sekoittamalla kädenlämpöisen maidon joukkoon hiiva, kardemumma, vaniljasokeri, suola ja jauhot. Peitä taikinakulho keittiöpyyhkeellä ja anna kohota puoli tuntia.

2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munavaahto juuritaikinaan. Lisää jauhot, hienonnetut cocktailkirsikat ja rouhitut pistaasipähkinät sekä pehmeä voi. Vaivaa taikina tasaiseksi.

3. Aseta muffinipellin koloihin leivinpaperipalat tai paperiset muffinivuoat. Voit paistaa babat myös silikonisessa muffini- tai pikkukakkuvuoassa. Annostele taikinaa vuokiin. Anna kohota puoli tuntia.

4. Kypsennä baboja 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Sekoita kostutusliemi kupissa ja lusikoi lientä baboille. Anna maustua vähintään pari tuntia. 

5. Sekoita kuorrutuksen ainekset tasaiseksi ja valuta baboille. Tarjoa rommibabat hyvän kahvin kanssa pääsiäisaterialla.

Katso myös: Sitruunababat

Katso myös Kotiliesi.fi: Pääsiäispulla eli baba

X