Reseptit

Rosmariinibroileri

Vinkki: Broilerin paistoliemestä syntyy nopeasti maukas kastike.
Teksti: Katri Schröder

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 4 broilerin rintaleikettä
  • 2 sitruunaa
  • 50 g voita
  • 2 oksaa tuoretta rosmariinia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä

Valmistusohje

1. Valmista maustetahna: Pese sitruunat huolellisesti ja raasta talteen keltainen kuoriosa. Halkaise sitruunat ja purista niistä mehut. Pehmennä voi kulhossa ja purista joukkoon valkosipulinkynnet. Hienonna tuoreet rosmariininoksat ja lisää ne sitruunakuoren kanssa voitahnaan.

2. Mausta leikkeet: Levitä tahnaa rintaleikkeiden pinnalle ja nahan alle. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Nosta leikkeet uunivuokaan nahkapuolet ylöspäin ja valuta päälle sitruunoiden mehu. Leikkaa terävällä veitsellä leikkeiden pintaan kevyet viillot, jotta tahna sulaessaan maustaa lihaa myös sisältä. Rintaleike säilyy kypsennettäessä mehukkaampana, kun nahka ja luut ovat paikoillaan kypsennyksen aikana.

3. Kypsennä broilerinleikkeitä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Valele paloja muutaman kerran vuokaan valuneella nesteellä. Tarkista kypsyys pistämällä tikulla leikkeen paksuimpaan kohtaan. Kun sisältä valuva neste on kirkasta ja liha irtoaa hyvin luista, liha on kypsää. Voit myös tarkistaa kypsyyden lihalämpömittarilla: paina mittari lihan paksuimpaan kohtaan kuitenkin varoen, ettei se kosketa luuta. Kypsän broilerin sisälämpötila on 80–82 astetta. Nosta vuoka uunista, peitä foliolla ja anna leikkeiden hetken aikaa vetäytyä.

4. Nosta broilerit vadille. Jos haluat valmistaa lämpimän kastikkeen, kaada vuokaan valunut neste tiheän siivilän läpi kastikekulhoon. Poista kypsistä ja lämpimistä rintaleikkeistä kylkiluurivi ja mahdollinen ”onnenluu” sormilla irrottaen. Voit auttaa terävällä veitsellä hieman kylkirivin reunasta. Lämpimistä leikkeistä luut lähtevät helpommin kuin jäähtyneistä. Paloittele jokainen rintafilee reilunkokoisiin viipaleisiin, joihin saa jäädä paistunutta nahkaa mukaan.

Vinkki: Broilerin paistoliemestä syntyy nopeasti maukas kastike. Sulata kattilassa 25 g rasvaa. Lisää joukkoon 2 tl currya ja 2 rkl vehnäjauhoja. Sekoita ja anna kuumentua, mutta ei ruskistua. Lisää siivilöity broilerinpaistoliemi ja 2 dl kermaa. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes jauhot kypsyvät. Lisää tarvittaessa vettä kiehumisen aikana, lisämakua antaa puolikas kanaliemikuutio. Mausta ripauksella suolaa ja rouhittua roseepippuria ja tarkista maku. Enemmän potkua kastikkeeseen saat veitsenkärjellisellä cayennenpippua.

X