10.4.2012

Rouheiset sämpylät

Teksti: Katri Schröder

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

18

Arvostelu

Ainekset

2 dl ruisrouhetta
1 dl kauralesettä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl suolaa
5 dl kiehuvaa vettä
25 g hiivaa
2 dl vettä
8 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

1 muna

Pinnalle

seesaminsiemeniä
kurpitsansiemeniä

Valmistusohje

1. Mittaa kulhoon ruisrouhe, leseet, siemenet ja suola. Kaada päälle kiehuvan kuuma vesi ja sekoita. Anna seoksen turvota reilun tunnin ajan.

2. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon muutama desi vehnäjauhoja. Sekoita joukkoon turvonnut siemenseos. Lisää seokseen loput jauhot ja alusta taikinaksi. Anna kohota lämpimässä peitettynä tunnin ajan.

3. Kumoa löysähkö taikina jauhotetun leivinlaudan päälle. Älä vaivaa, etteivät hiivakuplat hajoa. Taputtele taikina jauhotetuin kämmenin noin 25 x 40 cm -kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy ensin kolmeen suikaleeseen ja sitten suikaleet kuudeksi kolmion muotoiseksi sämpyläksi. Nostele palat leivinpaperoidulle uunipellille ja anna kohota lämpimässä peitettynä.

4. Voitele kolmiot munalla ja ripottele päälle seesamin- ja kurpitsansiemeniä. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia.

Vinkki: Vaihtelua taikinaan saat pähkinöillä, siemenillä, erilaisilla kuivatuilla hedelmillä, myslillä ja mausteilla. Sämpylöiden makua ja ravintoarvoa parantavat kuitupitoiset hiutaleet ja leseet.
 

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi