Reseptit

Ruisnäkkileipä

4.12.2014 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

50 g hiivaa
5 dl lämmintä vettä
1 tl suolaa
noin 10 dl karkeita ruisjauhoja
noin 1 dl vehnäjauhoja
runsas ½ dl auringonkukansiemeniä

Valmistusohje

Kotitekoinen ruisnäkkileipä on herkkua juustojen kanssa. Näkkäri säilyy rapeana ilmatiiviissä rasiassa.

1. Liuota hiiva lämpimään veteen. Sekoita suola jauhoihin ja lisää jauhoja pikkuhiljaa nesteen joukkoon. Lisää siemenet ja vaivaa taikina tasaiseksi ja anna nousta noin 1 tunti.

2. Ota taikinasta pieniä paloja ja kauli ne pyöreiksi, ohuiksi levyiksi jauhoja apuna käyttäen. Voit tehdä taikinasta joko isoja tai pienempiä näkkileipiä käyttäen apuna piparimuotteja.

3. Pistele leivät haarukalla ja paista 250-asteisessa uunissa noin 13 minuuttia.

Resepti: Harri Toivonen

Katso myös:

Rouheinen ruisleipä
Rukiinen leipä
Hapattimella valmistettu, hiivaton reikäleipä
Kotiliesi.fi: Gluteeniton näkkileipä