Saaristolaispataleipä
Saaristolaispataleipä yhdistää kaljamaltaiden ja rukiin maun rapeakuoriseen pataleipään. Murskattu kumina antaa leivälle lisämakua. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan riittää, että sen sekoittaa ja unohtaa pöydälle tekeytymään vähintään 12 tunniksi. Näin rakenteesta tulee kuohkean ilmava. Tarjoile leipää sellaisenaan vaikka lohikeiton kanssa tai levitä päälle esimerkiksi graavattua kalaa.
Ainekset
Saaristolaispataleipä
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 dl ruisjauhoja
- 1 dl kaljamaltaita
- 2 tl suolaa
- 1 tl murskattua kuminaa
- 1 tl kuivahiivaa
- 3 1/2 dl vettä
- 1/2 dl siirappia
Vuoan voiteluun
- 1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
Valmistusohje
Saaristolaispataleipä leivotaan helposti näin:
1. Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot, kaljamaltaat, suola, murskatut kuminansiemenet ja kuivahiiva kulhossa.
2. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää veden joukkoon siirappi ja sekoita jauhoseoksen joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
3. Laita taikinakulho muovipussiin ja sulje pussi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12– 18 tuntia.
4. Nosta valurautapata kylmään uuniin ja pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
5. Ripottele pöydälle hieman jauhoja. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile palloksi. Ripauta leivän pinnalle vehnäjauhoja. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota 20–30 minuuttia. Vedä terävällä veitsellä muutama viilto leivän pintaan.
6. Ota pata uunista pannunalustan päälle ja öljyä padan pohja ja reunat pullasudilla. Nosta taikinapallo kuumaan pataan. Laita kansi padan päälle. Paista uunissa 30 minuuttia.
7. Ota kansi pois. Paista vielä 15 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea ja rapea. Kumoa saaristolaispataleipä kuumana.
Katso myös: Karpalopataleipä
Katso myös Kotiliesi.fi: Karpalo-saksanpähkinäpataleipä
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous