Reseptit

Sarmi – bulgarialaiset viininlehtikääryleet

Viinilehtikääryleet maistuvat loistavasti Bulgarian jogurtin kera.
Teksti: Raija Uljas

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 250 g (n. 40 kpl) suolaveteen säilöttyjä viininlehtiä
  • 2 hienonnettua sipulia
  • 2-3 murskattua valkosipulinkynttä
  • 5-6 rkl oliivi- tai auringonkukkaöljyä
  • 500 g jauhettua naudanlihaa tai 50 % nautaa ja 50 % lammasta
  • 2 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 rkl kuivattua churbitsaa eli kesäkynteliä
  • 1 nippu hienonnettua persiljaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • (Bulgarian jogurttia)

Valmistusohje

Sarmi, bulgarialaiset viininlehtikääryleet, täytetään riisillä ja jauhelihalla.

Kuullota sipuli ja valkosipulin kynnet parissa ruokalusikallisessa öljyä. Lisää pannuun vähän öljyä, jauheliha ja riisi ja kuullota hetki. Lisää 1⁄2 dl vettä, paprika, chubritsa ja hienonnettu persilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Nosta jäähtymään.

Irrota viininlehdet toisistaan ja poista lehtien kannat. Nosta kunkin lehden keskelle tasainen ruokalusikallinen täytettä ja taittele kääryleeksi. Älä tee liian kireitä kääröjä, jotteivät ne ratkea uunissa riisin paisuessa.

Lado kääryleet vieri viereen isoon kattilaan. Pane niiden päälle lautanen, joka on vähän pienempi kuin kattila ja lisää 3–4 dl vettä. Anna kiehua hiljaisella tulella 30–40 minuuttia eli kunnes riisi on kypsynyt. Voit kypsentää ne myös 180-asteissa uunissa.

Tarjoa viininlehtikääryleet sellaisenaan tai Bulgarian jogurtin kanssa.

X