Reseptit

Savulohi-voileipätorttu

Voileipäkakku tar­jotaan tänä vuonna tortun muodossa. Ohut ruispohja saa päälleen savulohitäytteen. Kaunis koristelu viimeistelee hie­nostuneen juhla­herkun.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 pkt / n. 400 g ruisleipää (esim. RuisReal)
  • 100 g voita sulatettuna

Täyte:

  • 3 liivatelehteä
  • 400 g ranskankermaa
  • 100 g piparjuurituorejuustoa
  • 1 ruukku tilliä hienonnettuna
  • 3 vartta kevätsipulia hienonnettuna
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • 2 dl kermaa löysäksi vaahdoksi vatkattuna
  • noin 400 g lämminsavulohta

Koristeluun:

  • 5 retiisiä ohuina viipaleina
  • 150 g graavi- tai kylmäsavulohta
  • kourallinen pieniä silmusalaatteja

Valmistusohje

1. Hienonna leipäviipaleet tehosekoittimessa tai kutteris­sa. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan (halkai­ sija noin 24 cm) pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin.

2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Yhdistä ranskankerma ja piparjuurituo­rejuusto. Lisää seokseen tilli, kevätsipuli, sitruunan raastettu kuori sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria. Kääntele jouk­koon kermavaahto. Kuumenna sitruunan mehu ja liuota siihen puristetut pehmeät liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoit­taen. Hienonna lämminsavulohi haarukalla ja lisää se viimeisenä täytteeseen.

3. Kaada täyte ruisleipäpohjan päälle ja peitä vuoka kelmulla. Anna tortun hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia tai yön yli.

4. Poista kelmu, irrota torttu vuoasta ja siirrä se tarjoiluvadil­le. Koristele pinta lohi-­ ja retii­siviipaleilla sekä silmusalaateilla.

X