Reseptit

Savustetut ahvenet

Savustetu kala on kesäherkku vailla vertaa. Savuahvenet maistuvat sellaisenaan uusien perunoiden kera tai salaattiin sekoitettuna.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Savustetut ahvenet:

  • 4-5 kookasta perattua ahventa päineen ja suomuineen
  • 3 tl karkeaa suolaa

Savustukseen:

  • 2 dl savustuspurua kuten silputtua leppää
  • 1 katajanoksa
  • 12 katajanmarjaa
  • 1 rkl tummaa intiaanisokeria tai raakasokeria

Valmistusohje

1. Huuhdo peratut kalat hyvin, valuta ja suolaa vatsaontelot. Hiero loppu suola kalojen suomupinnalle. Aseta kalat savustusastian ritilälle savustuslaatikkoon. Peitä laatikko kannella ja anna maustua sillä aikaa, kun viimeistelet hiilloksen.

2. Kuumenna hiiligrilli tai kerää avonuotion hiillos hehkuvaksi. Nosta savustin kaloineen grillin ylätasolle tai nuotioon kivien varaan. Anna paahtua 25 minuuttia. Pienille ahvenille riittää 20 minuuttia.

3. Nosta savustin hiillokselta ja anna savun viipyillä, kunnes kalaa pystyy käsittelemään.

4. Tarjoa savustetut ahvenet sellaisenaan tai salaatiksi koottuna.

X