Reseptit

Setsuuri

Mausteinen setsuuri maistuu ihanalta suolaisten juustojen ja graavikalan kanssa. Kokeile myös kuohkeaksi vatkattua ruskistettua voita setsuuriviipaleiden kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Setsuuri

  • 5 dl maitoa, piimää tai vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 1/2 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 1/2 tl kuminaa
  • 1 1/2 tl pomeranssinkuorta
  • 1 1/2 dl siirappia
  • 10 dl vehnäjauhoja
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 100 g pehmeää voita tai margariinia

Voiteluun

  • 1/2 dl vettä
  • 2 rkl siirappia

Valmistusohje

Setsuuri leivotaan helposti näin:

1. Rouhi fenkolinsiemenet ja kumina karkeasti morttelissa.

2. Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää mausteet ja siirappi. Lisää jauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Alusta pehmeä rasva taikinaan vaivaamisen loppupuolella.

3. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa noin 1 tunti. Peitä 2 suorakaiteen muotoista leipävuokaa ristikkäin menevillä leivinpaperisuikaleilla.

4. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Jaa taikina kahteen palaan ja painele palat vuokiin. Kohota leipiä liinan alla noin 45 minuuttia.

5. Pistele leivät haarukalla ja laita ne 250-asteiseen uuniin. Laske lämpö 175 asteseen. Paista noin 50 minuuttia. Peitä leipien pinta tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen puolivälissä. Ota leivät uunista ja sivele pintaan siirappivettä.

6. Kääri täysin jäähtyneet leivät folioon. Setsuuri säilyy hyvänä noin 3 päivää ja sopii hyvin pakastettavaksi.

Katso myös: Leivo itse kuohkeat ja superhelpot sämpylät – listasimme 4 ohjetta, joilla onnistut varmasti

Katso myös Kotiliesi.fi: Itse leivottu leipä lämmittää

X