Reseptit

Siemenpatongit

Runsaskuituinen siemenpatonki maistuu hyvältä. Siemenet tuovat patonkiin myös rakennetta ja edistävät vatsan toimintaa.

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
Colourbox

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

3

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2.5 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 1 dl auringonkukan siemeniä
  • 0.5 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl ruisjauhoja
  • noin 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja
  • 0.5 dl rypsiöljyä

pinnalle:

  • kurpitsansiemeniä

Valmistusohje

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi, suola, siemenet ja ruisjauhot huolella sekoittaen. Lisää loput jauhot vähän kerrallaan ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

2. Ripottele leivinpöydälle ruisjauhoja ja kumoa löysähkö taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät hiivakuplat hajoa. Jaa taikina kolmeen osaan. Pyörittele jauhojen avulla taikinasta kolme patonkia. Ripottele lopuksi leivinpöydälle hieman siemeniä ja pyöritä patongit vielä siemenissä.

3. Nostele leivät leivinpaperoidulle uunipellille ja anna kohota peitettynä 15 minuuttia. Vedä terävällä veitsellä lopuksi leipien pintaan viillot. Voit painella pinnalle nousseita siemeniä hieman syvemmälle.

4. Paista patonkeja 250-asteisen uunin keskitasossa 14–16 minuuttia.

Vinkki: voit käyttää koristelussa myös muita siemeniä kuten vaikkapa pinjansiemeniä.

X