Reseptit

Sieni-perunakiusaus

1.12.2018 Teksti: Maarit Cederberg Kuvat: Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Kermainen sienikiusaus maistuu kasvisruokana sellaisenaan, mutta toimii myös tuhtina lisukkeena esimerkiksi riistaruoille.

Ainekset

Sieni-perunakiusaus:

1 l jauhoisia perunoita
4 keltasipulia
1 l ryöpättyjä rouskuja tai muita syyssieniä
4 dl kuohukermaa
6 dl kasvislientä (1 liemikuutio tai 2 tl jauhetta + vesi)
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl maustepippuria
1 tl kuivattua basilikaa tai kourallinen tuoretta ruukkuyrttiä
1/2 tl suolaa (huomaa liemikuution suola)

Pinnalle:

1 rkl kuivattua persiljaa ja halutessa muutama nokare kermaista juustoa tai sulatejuustoa

Valmistusohje

1. Säädä uuni 200-asteiseksi. Voitele vuoka voilla tai öljyllä valmiiksi.

2. Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori myös sipulit ja viipaloi renkaiksi.

3. Keitä puhdistetut rouskut väljässä vedessä, huuhdo ja valuta hyvin. Viipaloi isot sienilakit, pienet voit jättää kokonaisiksi. Lado juurekset ja sienet kerroksittain voideltuun vuokaan. Nosta vuoka esilämpiämään uuniin ja tee sillä aikaa kuuma kasviskermaliemi.

4. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja mausta maustepippurilla ja paprikalla sekä basilikalla. Siirrä kattila liedeltä ja lisää kerma joukkoon. Ota esilämmitetty vuoka uunista ja valuta kerma vuokaan. Ripota pinnalle persiljasilppua ja halutessa nokare sulatejuustoa.

5. Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kokeile perunan kypsyys ja ota vuoka uunista.

6. Kuuma sienivuoka sopii paistin pariksi pääruokana. Nokare variksenmarjahilloa tai pihlajanmarjoista valmistettua hyytelöä tasoittaa kermaisuutta.

Kylmä sienivuoka toimii leikkeleeksi viipaloidun hirvipaistin kanssa kuin tuhti salaatti.

Julkaistu aiemmin

Lehden logo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suosittelemme