Reseptit

Teresa Välimäen sienikeitto kruunataan yrttismetanalla

Teresa Välimäen sienikeitto saa upeita makuvivahteita tryffeliöljystä ja sherrystä. Viimeistele sienikeiton pinta yrttismetanalla ja voissa rapeiksi paistetuilla sieniviipaleilla.

Teksti:
Teresa Välimäki
Kuvat:
Ari Heinonen

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Teresa Välimäen sienikeitto

  • 400 g sieniä (tuoreita tai kuivattuja ja liotettuja)
  • 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • n. 7 dl hyvää kasvislientä
  • 3 oksaa tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1/2 dl kuivaa sherryä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/6 tl mustapippuria
  • muutama tippa tryffeliöljyä

Yrttismetana:

  • 1 dl smetanaa
  • 2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistusohje

Teresa Välimäen sienikeitto valmistuu helposti näin:

1. Viipaloi tai hienonna sienet. Hienonna myös sipuli ja valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sienet. Paista keskilämmöllä niin, että nesteet haihtuvat ja sienet saavat hieman väriä. Lisää sipulit ja kuullota ne pehmeiksi. Kaada kattilaan kasvisliemi. Lisää myös timjami. Kiehauta ja keitä noin 15 minuuttia keskilämmöllä.

3. Nosta kattila liedeltä ja soseuta sienikeitto tasaiseksi. Lisää kattilaan kerma ja sherry ja kiehauta uudemman kerran, hauduta noin 5 minuuttia. Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla sekä muutamalla tipalla tryffeliöljyä.

4. Mausta smetana lehtipersiljalla ja ripauksilla suolaa ja mustapippuria. Annostele sienikeitto lautasille ja viimeistele smetanalla.

Vinkki: Teresa Välimäen sienikeitto maistuu juhlissa. Jos kaipaat sienikeittoa arkeen, kokeile esimerkiksi kermalla ja juustolla säväytettyä suppilovahverokeittoa tai mummin kukkakaali-kantarellikeittoa.

Katso myös Kotiliesi.fi: Sienten tunnistus haltuun: Näitä sieniä et halua sekoittaa keskenään! Testaa, erotatko sienten näköislajit toisistaan

X