Reseptit

Sienipiiras

Rapeaa sienipiirasta on vaikeaa vastustaa, etenkin kun piirakan pinnan antaa kypsyä kauniin kullanruskeaksi.
Teksti: Raija Uljas

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • pohja:
  • 150 g voita tai margariinia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kauranleseitä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 dl juustoraastetta
  • 3 rkl Kylmää vettä

täyte:

  • 6 dl ryöpättyjä ja kuutioituja tai silputtuja rouskuja
  • 1 purjon valkoinen osa renkaina
  • hienonnettua valkosipulin kynttä
  • chorizoa tai muuta mausteista makkaraa tai pekonia
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl hienonnettua timjamia
  • 2 dl ruokakermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 munaa
  • 2 dl mustaleimaemmentalia raasteena

Valmistusohje

Sekoita vehnäjauhot, kauranleseet, leivinjauhe ja suola. Nypi ne voin tai margariinin kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Lisää lopuksi juustoraaste ja vesi. Anna levähtää jääkaapissa puolisen tuntia.

Hienonna rouskut. Kuumenna öljy ja paista siinä viipaloitua chorizoa tai pekonia hetki. Lisää purjo ja valkosipuli ja anna niiden kuullottua. Lisää rouskut ja kuullota muutama minuutti. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla ja nosta jäähtymään.

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Vuoraa ison rengasvuoan (halkaisija noin 25 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan seinämät.

Kaaviloi taikina pyöreäksi levyksi ja vuoraa sillä vuoan pohjat ja seinämät. Painele päälle leivinpaperia tukemaan piiraspohjan reunoja. Esipaista pohjaa uunin alaosassa 10 minuuttia. Vatkaa kerma, tuorejuusto, munat ja juustoraaste sekaisin ja mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä esipaistetulle pohjalle ensin sieniseos ja sitten muna-juustoseos. Jatka paistamista uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes piiras
on kauniin kullan ruskea.

Tarjoa lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.

X