Reseptit

Sienipyöröt

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

14

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 2 ½ dl vettä tai maitoa
  • 25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 muna
  • 1 tl mineraalisuolaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • noin 7 dl hiivaleipä- tai spelttijauhoja
  • 75 g voita tai margariinia tai 3/4 dl öljyä

täyte:

  • 1 l sieniä (kantarelleja, haperoita, vahakkaita tai suppilovahveroita)
  • 2 sipulia tai 1 pieni purjosipuli
  • öljyä
  • 100 g maustettua tuorejuustoa (kantarelli tai ruohosipuli)
  • mineraalisuolaa
  • hienonnettua tuoretta basilikaa
  • hienonnettua tuoretta oreganoa
  • viipaloituja kirsikkatomaatteja

voiteluun:

  • 1 muna

Valmistusohje

Liuota tuore hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se jauhoihin sekoitettuna. Lisää muna, mineraalisuola ja oregano. Alusta jauhot taikinaan vähitellen ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi tai margariini tai öljy. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi. Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia tai kunnes taikina on kooltaan kaksinkertainen. Tee sillä aikaa täyte.

Puhdista ja paloittele sienet. Hienonna sipulit tai purjosipuli. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa. Lisää sienet sekä sipulit tai purjosipuli ja hauduta, kunnes sienistä on haihtunut neste ja sipulit tai purjosipuli ovat kuullottuneet. Ota pannu levyltä pois ja sekoita tuorejuusto sieni-sipuliseoksen joukkoon. Mausta seos mineraalisuolalla ja hienonnetuilla yrteillä maun mukaan.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina 14 osaan ja leivo taikinapaloista pyöreitä sämpylöitä. Nosta ne leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota leivinliinalla peitettyinä.

Paina kohonneisiin sämpylöihin juomalasilla syvennys ja tasoita syvennyksen reunat sormilla. Voitele leivonnaiset munalla ja jaa täyte syvennyksiin. Voit painella täytteeseen viipaloituja kirsikkatomaatteja.

Paista pyöröjä 225 asteen uuninlämmössä noin 15 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai salaatin kanssa. Pyöröt maistuvat myös soseutetun sienikeiton kanssa.

X