Reseptit

Sienirisotto ja villiyrttejä

Tässä risotossa hyödynnetään metsän antimia. Herkullinen sienirisotto höystetään herkuksi villiyrteillä.

Teksti:
Matleena Lahti
Kuvat:
Tommi Tuomi/Otavamedia

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Risotto:

  • 1-2 salottisipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 2 dl risottoriisiä
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 5 dl vettä tai kasvislientä
  • 1/2 dl parmesaanijuustoa raastettuna
  • 2 rkl voita
  • 1/2 tl sitruunan kuorta raastettuna
  • 1/2-1 tl (sieni)suolaa
  • ripaus mustapippuria

Lisäksi:

  • 400 g tuoreita tai n. 20 g kuivattuja sieniä kuten herkkutatteja
  • 1-2 rkl voita
  • 1-2 rkl villikasveja (esim. ketunleipä eli käenkaali, vuohenputki, niittysuolaheinä)

Valmistusohje

1. Paloittele tuoreet, puhdistetut sienet. Liota kuivattuja sieniä kylmässä vedessä noin kaksi tuntia ennen käyttöä. Valuta sienet ja puristele ne kuiviksi.

2. Tee risotto. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulia ja riisiä miedolla lämmöllä öljyssä, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini ja haihduta hetki. Lisää joukkoon kuumaa nestettä vähän kerrallaan niin, että neste imeytyy välillä. Kypsennä 15–20 minuuttia välillä sekoitellen.

4. Mausta risotto parmesaanilla, voilla, sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon paistetut sienet ja hienonnetut villikasvit.

Sienisuola: Kuivatuista sienistä ja merisuolasta (1:1) teet ihanan makusuolan. Lisää halutessasi kuivattuja villikasveja, kuten nokkosta.

X