Reseptit

Sinisimpukka-perunakeitto

11.6.2014 Teksti: Kira Åkerström Kuvat: Mirva Kakko

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

4

Arvostelu

Ainekset

2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 siivu pekonia
1 rkl voita
2 dl kuivaa hedelmäistä valkoviiniä
3 dl laadukasta kalalientä (esim. Puljonki)
2 dl kermaa
500 g tuoreita sinisimpukoita
2 keskikokoista perunaa
1/4 tl sahramia
2 rkl voita
1 1/2 tl sitruunamehua
suolaa

Valmistusohje

Masterchef Kira Åkerströmin herkullinen sinisimpukka-perunakeitto maustetaan sahramilla ja tarjoillaan hiillostetun kuhan kanssa.

1. Pese sinisimpukat huolellisesti ja vedä kuorten välinen ”parta” pois. Hylkää kaikki avonaiset simpukat, jotka eivät sulkeudu kopautuksesta.

2. Hienonna sipuli, valkosipuli ja pekoni. Kuullota ne voissa kasarissa tai kattilassa. Kaada joukkoon valkoviini, kalaliemi ja kerma. Lisää joukkoon sinisimpukat ja laita kansi päälle.

3. Anna liemen kiehua pari minuuttia, kuori ja paloittele perunat sillä välin.

4. Nosta kiehautetut, auenneet sinisimpukat kasarista sivuun reikäkauhan avulla. Hylkää kaikki, jotka eivät ole auenneet. Laita perunat liemeen ja keitä kypsiksi.

5. Lisää lopuksi sahrami ja kaada liemi perunoineen blenderiin. Surauta samettiseksi keitoksi. Keitto saa olla normaalia ohuempaa, ei missään nimessä paksua. Ohenna keittoa tarvittaessa kuumalla kalaliemellä.

6. Viimeistele voilla, sitruunamehulla ja mausta suolalla. Lisää sinisimpukat keittoon ja lämmitä keittoa hieman ennen tarjoilua, jos simpukat ehtivät välillä jäähtyä.