Reseptit

Sisäfileepihvit ja punaviinikastike

Sisäfileepihvi punaviinikastikkeella tuo ravintolan maut suoraan omaan keittiöösi.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Tarjoa pihviannos lämmitetyiltä lautasilta. Lautaspino lämpenee mikron sulatusteholla muutamassa minuutissa.

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Sisäfileepihvi

  • 4 kpl hyvin raakakypsynyttä sisäfileepihviä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl voita
  • 1/2 tl merisuolaa
  • 1/4 tl mustapippuria myllystä

Huippuhelppo punaviinikastike

  • 4 dl punaviiniä
  • 2 dl vettä
  • 1 rkl vasikanfondia
  • 1 tl sokeria
  • 2 tl tummaa Maizena-suurustetta
  • 2 rkl voita
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl mustapippuria

Valmistusohje

Sisäfileepihvit ja punaviinikastike tehdään helposti näin:

1. Ota pihvit huoneenlämpöön tuntia, jopa kahta ennen kypsennystä. Mausta pihvit ammattikokkien tapaan hyvälaatuisella merisuolalla ja mustapippurilla jo tässä vaiheessa.

2. Tee kastike pihvien lämmetessä: mittaa kattilaan punaviini, vesi, vasikanfondi ja sokeri. Keitä, kunnes kastike on haihtunut noin puoleen. Suurusta Maizena-suurusteella, lisää pehmeä voi ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Painele pihvien pinta kuivaksi talouspaperilla. Muotoile pihvit käsin ja tasoita pinta kokkiveitsen lappeella.

4. Kaada pannulle vähän öljyä ja kuumenna pannu. Lisää voinokare ja kun se on ruskistunut kevyesti, lisää pannulle sisäfileepihvit.

5. Paista pihvejä hetki maksimilämmöllä ja vähennä sitten lämpö minimiin. Kun lihaneste alkaa pisaroitua pihvin pintaan, lisää lämpö maksimiin. Käännä pihvit, paista hetki maksimilämmöllä ja vähennä lämpö taas minimiin. Lisää halutessasi paistetulle pinnalle vielä ripaus suolaa.

6. Kun lihaneste alkaa taas pisaroitua pihvin pinnalle, ja sormella painelemalla tunnet pihvien olevan sopivan kypsiä (sisältä raaka pihvi tuntuu painettaessa joustavalta, mediumkypsä pihvi antaa vähän periksi, mutta ponnahtaa takaisin, well done eli täysin kypsä pihvi tuntuu kovalta), siirrä pihvit lämmitetyille lautasille. Jauha pihvien pinnalle vielä vähän pippuria ja anna pihvien rauhoittua hetki ennen tarjoamista.

7. Tarjoa sisäfileepihvi punaviinikastikkeen, uunikasvisten ja esimerkiksi valkosipuliperunoiden tai aiolin kanssa tarjottavien grillattujen lohkoperunoiden kera.

Vinkit:

Täyden kympin sisäfileepihvi syntyy laadukkaasta lihasta, hyvällä pannulla ja täsmällisellä ajoituksella. Päätä ennen paistamista kuinka kypsäksi haluat pihvit.

Voit käyttää apunasi kelloa, mutta muista, että paistoajat riippuvat pihvin paksuudesta, pannusta ja paistolämpötilasta. Tässä suuntaa-antavat paistoajat 3 cm:n paksuiselle pihville:

  • Raaka: 1 1/2 minuuttia kummaltakin puolelta
  • Medium: 3 minuuttia kummaltakin puolelta
  • Kypsä: 5 minuuttia kummaltakin puolelta

Jos valmistat enemmän kuin neljä pihviä, tee näin: Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Ruskista pihvit molemmilta puolin kuumalla pannulla ja siirrä uunivuokaan. Kypsennä 5–10 minuuttia halutusta kypsyysasteesta ja pihvien paksuudesta riippuen. Ota pihvit uunista ja anna rauhoittua hetki ennen tarjoamista.

Lue myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään Wallenbergin pihvi

X