Reseptit

Sitruunakana

11.5.2015 Teksti: Mervi Alatalo Kuvat: Miikka Järvinen ja Maija Koski

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

2 rkl tuoretta silputtua rosmariinia (tai 1 tl kuivattua)
2 rkl tuoretta timjamia (tai 1 tl kuivattua)
3 luomusitruunaa
3 valkosipulinkynttä
6 rkl oliiviöljyä
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 kg maustamattomia broilerin koipia ja reisiä
3 rkl sulatettua voita
sitruunaviipaleita koristeluun

Valmistusohje

Sitruunakana saa makua timjamista ja rosmariinista. Resepti on Miikka Järvisen ja Maija Kosken Apukokki Maailmalla– kirjasta, jossa reseptit on suunniteltu yhdessä lasten kanssa tehtäviksi.

Valmistusohjeeseen on merkitty lyhenteillä, minkä vaiheen voi tehdä lapsi, minkä aikuinen ja mitä voidaan tehdä yhdessä:
A= Aikuinen AK= Apukokki Y= Yhdessä

Marinointi

AK: Nypi tuoreesta rosmariinista tarvittava määrä lehtiä.

A: Riivi timjamin lehdet irti varsista. Pese sitruunat hyvin.

AK: Raasta raastimella 2 ruokalusikallista sitruunan kuoren keltaista pintakerrosta.

A: Hienonna rosmariinin ja timjamin lehdet veitsellä. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet ja leikkaa apukokin raastama sitruuna lohkoiksi.

Y: Puristakaa sitruunanlohkoista mehu kuppiin. Leikatkaa lisää sitruunoita ja puristakaa niistä mehua, kunnes sitä on vajaa desilitra.

AK: Poista siemenet mehusta haarukalla. Lisää silputtu valkosipuli, timjami ja rosmariini sitruunamehuun ja sekoita.

Y: Mitatkaa mukaan oliiviöljy, suola ja rouhittu mustapippuri.

AK: Sekoita hyvin.

A: Pane broilerinpalat tukevaan muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sulje pussi.

AK: Sekoita marinadi broilerinpalojen joukkoon huljuttelemalla pussia. Anna marinoitua jääkaapissa pari tuntia.

Kypsennys uunissa

Y: Asetelkaa marinoituneet broilerinpalat uunivuokaan nahka ylöspäin ja lusikoikaa pussiin jäänyt marinadi valkosipulinpaloineen broilerinpalojen päälle. Kaatakaa päälle voisula.

A: Paista 220 asteessa 50–60 minuuttia. Ota vuoka uunista 15–20 minuutin paiston jälkeen ja käännä palat paistopihdeillä ympäri. Toista 15–20 minuutin kuluttua. Poimi kypsät broilerinpalat erilliselle tarjoiluvadille ja liemi sattumineen omaan astiaansa.
Tarjoilkaa keitetyn täysjyväriisin ja salaatin kanssa.

Katso myös:

Turkkilainen sitruunakana

Marokkolainen sitruunabroileri

Yrtti-sitruunabroileri

Kotiliesi: Sitruunakanaa ja juureskastiketta