Reseptit

Sitruunamunkit

Munkit saavat raikkaan vivahteen, kun raastat taikinan joukkoon sitruunankuorta.

Teksti:
Sirkka Hirvonen

Sitruunamunkkien valmistusaika on yli 2 tuntia, annosmäärä 30 kappaletta.

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

30

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 4 dl kookosmaitoa
  • 1 dl kuumaa vettä
  • 1 pala hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • noin 14 dl vehnäjauhoja
  • 100 voita tai margariinia

kypsentämiseen:

  • 1 kpl rypsiöljyä

pinnalle:

  • sokeria

Valmistusohje

1. Sekoita kookosmaito ja kuuma vesi keskenään. Liuota tuore hiiva nesteen joukkoon. Lisää sokeri, suola, muna, kardemumma ja raastettu sitruunankuori. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhojen joukkoon. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kimmoisaksi. Anna kohota leivinliinalla peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja painele siitä ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkusormenpaksuisia, parinkymmenen sentin pituisia tankoja. Kiedo kaksi tankoa toistensa ympärille ja nipistä päät yhteen, etteivät ne aukea kypsennettäessä. Nosta kierteet leivinpaperin päälle pellille kohoamaan.

3. Kuumenna öljy padassa tai suuressa kattilassa. Lisää muutama munkki kerrallaan kuumaan öljyyn ja paista ne kauniin värisiksi. Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

4. Kierittele munkit sokerissa.

X