Reseptit

Suklaadonitsit

Lasten rakastamat suklaadonitsit kelpaavat aikuisillekin.

Teksti:
Mervi Alatalo
Kuvat:
Miikka Järvinen, Maija Koski

Suklaadonitsit maistuvat aikuisille ja lapsille.

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Suklaadonitsit

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.1 tl eli puoli maustemitallista muskottipähkinää
  • 2 rkl sulatettua voita + hieman vuoan voiteluun
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl piimää

suklaakuorrutus

  • 100 g tummaa leivontasuklaata
  • 50 g voita
  • nonparelleja, strösseleitä

Valmistusohje

Nämä suklaadonitsit ovat Miikka Järvisen ja Maija Kosken Apukokki Maailmalla– kirjasta, jossa reseptit on suunniteltu yhdessä lasten kanssa tehtäviksi.

Valmistusohjeeseen on merkitty lyhenteillä, minkä vaiheen voi tehdä lapsi, minkä aikuinen ja mitä voidaan tehdä yhdessä:
A= Aikuinen AK= Apukokki Y= Yhdessä

Suklaadonitsit

Y: Mitatkaa isoon kulhoon vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja muskottipähkinä.

AK: Sekoita kuivat aineet.

A: Sulata 2 rkl voita.

AK: Riko kananmunat omaan kulhoon.

Y: Mitatkaa munien joukkoon piimä ja sulatettu voi. Vispatkaa .

AK: Kaiva kulhossa olevien jauhojen keskelle kolo.

A: Kaada muna-piimä-voiseos jauhojen keskelle.

Y: Sekoittakaa taikina tukevalla kauhalla tai lastalla tasaiseksi.

Suklaadonitsit: Muotoilu ja paisto – vuoalla ja ilman

Täydelliset suklaadonitsit vaativat vuoan, mutta ilmankin selviää. Taikinasta tulee 12 suklaadonitsia.

1. Donitsivuoka ja lusikka

AK: Voitele donitsivuoan kolot sulaan voihin kastellulla pullasudilla.

Y: Täyttäkää kolot kahta teelusikkaa käyttäen niin, että kussakin kolossa on kaksi kolmasosaa taikinaa. Donitsitaikina turpoaa uunissa huomattavan paljon.

2. Uunipelti ja pursotin

Y: Puristakaa taikina pursotinpussilla leivinpaperilla päällystetylle uunipellille donitsin mallisiksi renkaiksi. Aina voi myös soveltaa: voitte pursottaa donitseista myös pieniä pötköjä tai lusikoida pullan tapaisia palleroita.

A: Paista donitseja 225-asteisessa uunissa 7–9 minuuttia. Anna jäähtyä 4–5 minuuttia, ennen kuin kosket niihin, jotteivät ne lässähdä. Anna donitsien jäähtyä.

Suklaakuorrutus

AK: Paloittele suklaa kulhoon.

Y: Mitatkaa joukkoon voi.

A: Sulata suklaa-voiseos mikroaaltouunissa tai vesihauteessa välillä sekoittaen.

AK: Dippaa donitsin toinen puoli suklaaseen. Koristele suklaadonitsit.

Y: Nostakaa valmiit suklaadonitsit jäähtymään jääkaappiin tai pariksi minuutiksi pakastimeen.

Katso myös:

Donitsit

Munkkirinkilät

Vappumunkit

Kotiliesi: Hunajaiset donitsit

X