Reseptit

Suolainen piirakkapohja

Tämän piirakkapohjan valmistat käsin nyppimällä tai monitoimikoneella. Valmiista pohjasta leivot helposti kasvis- tai lihapiirakan.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

14

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Suolainen piirakkapohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 ripaus suolaa
  • 125 g voita tai margariinia
  • 2 rkl kylmää vettä

Valmistusohje

Suolainen piirakkapohja tehdään helposti näin:

1. Sekoita ainekset keskenään joko monitoimikoneessa tai käsin nyppimällä.

2. Painele taikina yhteen 24 cm:n piirakkavuokaan ja anna pohjan levätä kylmässä noin tunti.

3. Pistele suolainen piirakkapohja haarukalla ja esikypsennä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Vinkit:

  1. Piirakkataikinan ainekset nypitään yhteen rivakasti. Jos taikinaa vaivaa liian kauan, pohjasta saattaa tulla sitkeä.  Nypittävän rasvan, voin tai margariinin tulee olla kylmää. Kun olet sekoittanut taikinan anna sen levätä rauhassa jääkaapissa. Taikinan voi säilyttää muovipussissa jääkaapissa muutaman päivän tai pakastaa ennen paistamista litistettynä pallona.
  2. Viileässä levännyt taikina ei tartu leivinpöytään niin helposti kuin lämmin taikina. Voit joko kaulita taikinan sopivaksi piirakkavuokaan tai vain painella sen käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Esipaista suolainen piirakkapohja uunin alatasolla noin 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Täytettynä piirakka paistetaan valmiiksi uunin keskitasolla, jotta täyte saa kauniin värin.
  4. Laita piirakka tarjolle noin vartti paistamisen jälkeen, jolloin se on ehtinyt kiinteytyä helpommin leikattavaksi. Paiston jälkeisen levähdyksen aikana maut myös tasaantuvat.

 Kurkkaa myös omenaisen vuohenjuustopiirakan ohje.

Katso myös Kotiliesi.fi: Suolainen piirakka juhlapöytään – leivo pellillinen kerralla

X