Reseptit

Suppilovahverokeitto

Suppilovahverokeitto täytelöitetään kermalla ja juustolla. Tilkka konjakkia tai sherryä korostaa hienosti sienten makua, mutta alkoholin voi hyvin jättää poiskin. Sienikeiton arkiversiossa kerman voi korvata tai ainakin ohentaa maidolla ja juuston jättää kokonaan pois.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Suppilovahverokeitto

  • 1 l suppilovahveroita
  • 1-2 sipulia
  • 3 rkl voita
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 6 dl vettä
  • 1 sieni- tai kasvisliemikuutio
  • 1 rkl timjaminlehtiä tai 1⁄2 tl kuivattua timjamia
  • 100 g tuore- tai sulatejuustoa
  • 2 dl kuohu- tai ruokakermaa (20 %)
  • (2 rkl sherryä tai 1 rkl konjakkia)
  • 1/2 tl mustapippuria
  • suolaa

Valmistusohje

Suppilovahverokeitto tehdään helposti näin:

1. Puhdista sienet. Kuori ja hienonna sipulit. Laita sienet kattilaan ja paista sekoitellen, kunnes neste haihtuu. Lisää voi ja sipulit. Kuumenna edelleen sekoitellen, kunnes sipuli on pehmeää.

2. Lisää vehnäjauhot sieniseokseen, sekoita hyvin ja kaada vesi kattilaan. Murenna sekaan liemikuutio, lisää timjami. Anna keiton hautua hiljalleen 10 minuuttia.

3. Lisää juusto ja kerma (sekä alkoholi) ja anna keiton vielä kiehua hiljalleen 5 minuuttia.

4. Jauha keittoa sauvasekoittimella, kunnes sienet ovat silppuna. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuumenna suppilovahverokeitto ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos sienionni ei ole myötäinen, keiton voi tehdä kuivatuista sienistä. Laita 50 g kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä likoamaan litraan haaleaa vettä noin puoleksi tunniksi. Valuta vesi pois ja puserra sienet käsin kuivemmiksi. Silppua sienet ja kuullota sienisilppu yhdessä sipulin kanssa. Tee suppilovahverokeitto muuten edellisen ohjeen mukaan. Sienten liotusveden voi käyttää keittoon, jos se ei maistu kovin kitkerältä.

Katso myös: Pikkelöidyt suppilovahverot

Katso myös Kotiliesi.fi: Suppilovahvero-maa-artisokkakeitto ja macadamia-granola

X