Reseptit

Syksyiset veriletut

Tarjoa veriletut omenarenkaiden, tuoreen lehtisalaatin ja puolukkahillon kanssa.
Teksti: Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 3 dl tuoretta riistaeläimen verta
  • 3 dl kotikaljaa tai kivennäisvettä
  • 1 muna
  • 1 sipuli
  • 1 rkl yrttiseosta, jossa oreganoa, basilikaa ja timjamia
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 1 dl spelttijauhoja
  • 100 g pekonia
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 tl valkopippuria

paistamiseen:

  • voita tai öljyä

Pannulle:

  • 4 omenaa viipaloituna
  • 2 dl puolukkahilloa

Valmistusohje

Vatkaa veri tasaiseksi. Pilko sipuli hienoksi, silppua yrtit ja leikkaa pekoni pieniksi paloiksi. Käytä pekoni ja sipuli kuumalla pannulla ja paahda kevyesti. Ota sivuun ja lisää jäähtyneinä veren joukkoon. Lisää vesi tai kotikalja, muna ja mausteet sekä jauhot. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.

Paista taikina ohukaisten tapaan öljyn tai voisulan kanssa. Paista lopuksi omenarenkaita. Tarjoa letut omenarenkaiden, tuoreen lehtisalaatin ja puolukkahillon kanssa.

Kun saat verta, pakasta se kerta-annoksina, näin maku säilyy koko ketjun ajan hyvänä. Kerran sulatettua verta ei kannata enää pakastaa.

Vihje:

Lettutaikinan voi kypsentää uunissa laakeassa vuoassa veripaltuksi. Varaa vuoan alle uunipelti, jossa on hiukan vettä, ja pilko paltun pinnalle pekonia tai silavaa. Kypsennä 180-asteisessa uunissa kunnes palttu hyytyy kauttaaltaan. Vanhanajan palttu nautitaan kuumaan maitoon paloiteltuna.

X