Reseptit

Taateli-suklaaleipä

19.12.2017 Teksti: SUVI RÜSTER Kuvat: PAULA KUKKONEN/OTAVAMEDIA

Kaupalliset yhteistyöt

Suosittelemme

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Kiitos
Saaristolaisleivän päivitetty versio saa kosteutensa taateleista ja suklaisen makunsa kaakaosta.

Ainekset

2 dl pehmeitä kuivattuja taateleita
1 l omenamehua
50 g hiivaa
2 1/2 dl siirappia
1 rkl suolaa
3 dl ruis­- tai kauraleseitä
5 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
10 dl vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun:

2 tl rypsiöljyä

Siirappiliemi:

4 rkl siirappia
4 rkl kuumaa vettä

Valmistusohje

1. Leikkaa taatelit ohuiksi viipa­leiksi. Kaada omenamehu isoon kulhoon. Liota joukkoon hiiva. Se­ koita joukkoon siirappi, suola, le­seet ja taatelit.

2. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita taikinaa vain sen verran, että kaikki ainekset menevät sekaisin. Peitä taikina­ kulho leivinliinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 4–6 tuntia.

3. Voitele kaksi 11/2 litran leipävuo­kaa kevyesti rypsiöljyllä. Kaada löysähkö leipätaikina vuokiin.

4. Sekoita siirappi ja kuuma vesi keskenään. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Nosta uunin lämpene­misen ajan kohonneet leivät uuni­ pellin päällä uuniin. Paista noin 30 minuuttia, kunnes leipien pinnat ovat kauniin ruskeat. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 11/2 tuntia. Voitele leipiä siirappiliemellä muutaman kerran paistamisen aikana. Tar­vittaessa peitä vuoat leivinpaperil­la paistamisen puolivälissä, ettei leipien kuori pala.

5. Nosta leivät uunista ja sivele lei­pien pinnalle loput siirappiliemes­tä. Anna jäähtyä sen verran, että pystyt kumoamaan leivät vuoasta paljain käsin. Leikkaa leivät täysin jäähtyneinä viipaleiksi.

Julkaistu aiemmin

anna

Luetuimmat

Lue myös

Suosittelemme