Reseptit

Taimenpatee

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Ari Heinonen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 l vetoinen paistovuoka + uunipelti vesihaudetta varten
  • 1 kg perattua taimenta
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • 1/2 tl raastettua muskottipähkinää
  • 4 munanvalkuaista
  • 4 dl kuohukermaa
  • 1 rkl perunajauhoa
  • 1 sitruunan kuori
  • 1 tl rakuunaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • 1 rkl tilliä
  • (1 rkl voita vuoan voiteluun)

kastike:

  • 4 munankeltuaista
  • 1 dl omenatuoremehua
  • 1 sitruunan mehu
  • 0.5 dl kalalientä
  • 50 g huoneenlämpöistä voita

Valmistusohje

Taimenen liha on täyteläistä myös jauhettuna. Tässä taimenpateen ohje:

Fileoi kala ja keitä ruodoista sekä nahasta kalaliemi, jota voit käyttää kastikkeeseen. Vuoraa vuoka kelmulla tai voitele huolellisesti voilla. Kytke uuni 180 asteeseen ja aseta puoliksi vedellä täytetty uunipelti lämpenemään.

Jauha kala teholeikkurissa. Lisää mausteet ja yrtit ohuena silppuna ja sitruunankuori raasteena. Sekoita perunajauho massaan. Vaahdota kuohukerma ja lisää kevyesti nostellen kalaseokseen.

Erottele munien valkuaiset kuivaan kulhoon ja keltuaiset pieneen kattilaan kastiketta odottamaan. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää varovasti kalamurekkeeseen.

Kumoa kalaseos vuokaan ja tasoita pinta. Aseta mureke uunipellille vesihauteeseen ja peitä vuoka kevyesti kelmulla tai voipaperilla. Anna murekkeen hautua uunissa noin tunti eli kunnes seos on hyytynyt läpeensä.

Tarjoa mureke lämpimänä ruokana suoraan vuoasta. Pateetarjoilua varten jäähdytä mureke vuoassa ja kumoa harkkona vadille.

Pateemaisen murekkeen kanssa tarjotaan kastiketta, lastuina kuivattuja palsternakkasuikaleita, makeaa sitruuna-porkkanaraastehilloa ja etikkaista vahveropikkelsiä. Myös keitetyt punajuuret viipaleoituina ja hunajalla sekä piparjuuriraasteella silattuina sopivat pateen kumppaniksi. Kastike saa olla haalea, juuri ennen tarjoilua valmistettu vaahto.

Kastike:

Sekoita keltuaiset kattilassa, lisää mehut sekä kalaliemi ja aseta pieni kattila liedelle vesihauteeseen isompaan kattilaan. Kuumenna vesihaude ja vaahdota keltuaisseos vispilällä kunnes keltuaiset saostavat liemen. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon voi sokeripalan kokoisina muruina. Sekoita kunnes voi on sulanut joukkoon ja vaahto on tasaista ja kiiltävää. Voit maustaa kastikkeen kauden yrteillä, jollei kalaliemi anna kastikkeelle riittävästi makua. Mausteeksi sopii esimerkiksi sitruunatimjami tai sitruunamelissa. 

Vinkkejä:

1. Jos valmistat kastikkeen myöhemmin, säilytä keltuaiset kylmässä kelmun suojissa.

2. Hienostuneen kalaliemen saat, kun lirauta keitinliemeen tilkan makeaa valkoviiniä ja maustat liemen fenkolilla ja purjolla. Siivilöi liemi talteen ja perkaa ruodoista kaikki liha. Ison kalan poskilihat ja perkausjäämä ovat herkkua leivän tai blinin päälle levitettynä. Keitetty kala maustaa myös pastaruoan. Makuliemen voit pakastaa jääpalavuoassa kalaliemikuutioiksi.

 

 

X