Tarte tatin
Tarte tatin eli keikauskakku tai ylösalaisintorttu kuuluu ranskalaisen keittiön klassikkoihin. Tarte tatin on suussa sulava omenajälkiruoka.
Ainekset
Tarte tatin
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1.5 rkl sokeria
- hyppysellinen suolaa
- 100 g kylmää voita kuutioina
- 2 rkl jääkylmää vettä
Tarte tatinin täyte
- 75 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 kg aromikkaita omenoita
Valmistusohje
Tarte tatin eli keikauskakku leivotaan näin.
1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Paloittele sekaan voi ja nypi ainekset keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Painele taikina litteäksi levyksi leivinpaperin päälle. Anna levätä kylmässä pari tuntia.
2. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat. Ripottele halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoisen uuninkestävän vuoan tai paistinpannun pohjalle puolet sokerista. Lisää päälle puolet voista viipaleina tai nokareina. Lisää kerros omenoita, ripottele päälle sokeria ja jatka, kunnes kaikki omenaviipaleet on ladottu vuokaan. Painele omenoita tiiviimmäksi. Lisää lopuksi pinnalle loput voista.
3. Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi levyksi. Nosta levy omenoiden päälle ja painele taikinasta reunus omenoiden ja vuoan väliin. Tee keskelle pohjaa höyryaukko esimerkiksi omenaporalla.
4. Kypsennä keikauskakkua 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, irrota reunat varovasti ohutteräisellä veitsellä ja kumoa torttu uuninkestävälle vadille. Ripottele pinnalle vähän sokeria ja ruskista tarte tatin -tortun pintaa hetki uunissa grillivastusten alla.
5. Tarjoa tarte tatin kermavaahdon tai vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kanssa.
Saattaisit pitää myös kevyestä omenakakusta.
Katso myös Kotiliesi.fi: Mehevä omenapiirakka
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous