Reseptit

Täytekakku 15 hengelle

Viidentoista hengen kakkupohja syntyy kuudesta kananmunasta.

Teksti:
Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

15

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Kakkupohja 15 hengelle

  • 6 keskikokoista kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 dl perunajauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Vuokaan

  • margariinia
  • korppujauhoja

Väliin

  • 1 tölkki säilykemangoa tai
  • 2-3 dl tuoretta soseutettua mangoa

sitruunakiisseli

  • 3 munaa
  • 1.5 dl sokeria
  • 1.5 dl vettä
  • 2 1/2 sitruunan mehu
  • 3 tl perunajauhoja
  • 40 g voita tai margariinia
  • 3–4 dl kuohu- tai vispikermaa

Kostutukseen

  • noin 1 1/2 dl vaaleaa hedelmämehua tai
  • 1 1/2 dl sitruunalimonadia

Kuorruttamiseen

  • 3–6 dl vispikermaa
  • 1–2 rkl sokeria
  • 2–3 tl vaniljasokeria

koristeluun

  • esimerkiksi hedelmiä tai
  • marjoja tai
  • makeisia

Valmistusohje

Täytekakku 15 hengelle leivotaan näin:

1. Pane uuni kuumenemaan 175-asteeseen. Voitele ja korppujauhota  noin 25 cm:n vuoka. Käyttäessäsi irtopohjavuokaa voit peittää pohjan leivinpaperilla, joka saa tulla reilusti ulos vuoan reunuksen alta.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokeri niin kuohkeaksi vaahdoksi, että vatkaimesta tippuva vaahto jää hetkeksi näkyviin vaahdon pinnalle.

3. Lisää kuivat aineet vaahtoon siivilän läpi samalla kakkutaikinaa kevyesti sekoitellen. Liian voimallinen sekoittaminen rikkoo ilmakuplat ja kakusta tulee likilaskuinen. Kaada taikina heti vuokaan ja kypsennä kakkua uunin alaosassa noin 30–40 minuuttia.

4. Anna kakun jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Ripottele leivinpaperille vähän sokeria ja kumoa kakku paperin päälle. Aseta päälle vuoka, jotta kakkupohja pysyy mehevänä.

5. Soseuta säilyke- tai tuore mango esimerkiksi sauvasekoittimella. (Voit käyttää mangomehun vedellä tai limonadilla laimennettuna kakun kostukkeeksi.)

6. Mittaa kiisseliainekset voita ja kermaa lukuunottamatta kattilaan. Kuumenna seos hitaasti kiehumapisteeseen koko ajan sekoittaen. Nosta kattila pois levyltä ja lisää pehmeä voi nokareina. Anna kiisselin jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jäähtyneeseen kiisseliin.

7. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen tai neljään osaan sahalaitaisella leipäveitsellä. Pidä toinen kätesi kakun pinnalla, työnnä veitsen kärki kakun keskustaan ja leikkaa kakku tasaisen paksuisiksi levyiksi sahaavalla liikkeellä.

8. Kostuta kakkupohjat valelemalla liemi tasaisesti kakkupohjille joko lusikalla tai pullasudilla sivelemällä. Käytä kostukkeeksi limonadia, vaaleaa hedelmämehua tai vedellä laimennettua ja sokeroitua sitruunamehua, sitruunalimonadia, siideriä, tai vaniljalla maustettua maitoa

9. Kakkupohja 15 hengelle muuttuu täytekakuksi näin. Kokoa kakku suoraan tarjoiluvadille. Levitä kakkulevyille ensin mangososetta, sitten sitruunakiisseliä. Nosta päälle seuraava levy ja paina kevyesti pinta tasaiseksi. Pane valmiin kakun pinnalle tasainen paino, esimerkiksi pieni leikkuulauta. Kiedo kakku kelmuun tai peitä kuvulla. Anna tekeytyä kylmässä vähintään neljä tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

10. Käytä kakun kuorruttamiseen 3–6 dl vispikermaa. Pienempi kermamäärä riittää sileään kermakuorrutukseen, pursotuksiin menee kermaa tuplasti. Lisää kermaan sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja levitä kakun reunoille ja pinnalle sileällä veitsellä tai lastalla. Koristele täytekakku 15 hengelle oman makusi mukaan, juhlien luonteeseen sopivaksi.

Saatat pitää myös mansikka-raparperikakustatummasta Charlotte-kakusta tai tuorejuustolla täytetystä Red Velvet -kakusta.

Katso myös Kotiliesi.fi: Mansikkakakku saa kesän kielelle – katso Kotilieden parhaat reseptit!

X