Reseptit

Täytetty kokonainen kalkkuna

Täytetty kalkkuna on amerikkalaisen juhlapöydän perinneruoka. Tässä reseptissä kalkkuna täytetään leivällä ja valkosipulilla.
Teksti: Raija Uljas Kuvat: Colourbox

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 1 kpl noin 4 kilon kalkkuna
  • 300 g hapanleipää
  • 300 g hyvää hiivaleipää
  • 12 paahdettua valkosipulin kynttä
  • 6 rkl oliiviöljyä
  • 4 timjamin oksaa
  • 1 rosmariinin oksa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 75 g tölkki hanhenmaksaa (tölkistä)
  • 4 dl hyvää kanalientä
  • 3 dl kuohukermaa

Valmistusohje

Leivällä ja valkosipulilla täytetyn kalkkunan resepti.

Anna kalkkunan sulaa jääkaapissa hitaasti. Se kestää noin kolme vuorokautta. Nosta kalkkuna huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista.

Purista paahdetut valkosipulin kynnet astiaan. Lisää kynsien paahtoöljy ja 6 rkl oliiviöljyä.

Huuhtele kalkkuna ja kuivaa hyvin. Hiero sen sisään valkosipuliöljyä, suolaa ja mustapippuria.

Poista leivistä kuoret ja kuutioi ne. Pane loput valkosipuliöljystä leivän joukkoon. Lisää hienonnetut yrtit ja mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon 3 dl kanalientä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Irrota kalkkunan nahka varovasti työntäen sormet nahan ja linnun väliin. Notkista hanhenmaksa ja levitä nahan alle. Täytä linnun vatsaontelo ja pienempi kaulaontelo täytteellä. Sido lintu kuumaan veteen kastetulla  puuvillalangalla.

Nosta kalkkuna oliiviöljyllä voideltuun vuokaan. Voitele pinta kermalla ja ripottele siihen suolaa ja pippuria. Työnnä koiven paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Kypsennä 180-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Laske lämpö 130 asteeseen. Valele kermalla ja kypsennä valellen joka 30. minuutti, kunnes sisälämpötila on 78 astetta ja lihasneste, joka virtaa reiden paksuimpaan kohtaan pistetystä viillosta, on kirkasta. Kypsyminen kestää noin tunnin kalkkunakiloa kohti.

Nosta kalkkuna vuoasta ja anna vetäytyä. Huuhtele vuoka lopulla kanaliemestä ja siivilöi kattilaan. Keitä paistolientä hieman kasaan ja tarkista maku.

X