Siemensäpylät
Reseptit

Terveelliset siemensämpylät

Terveellisiin siemensämpylöihin käyvät melkein mitkä siemenet tahansa. Punajuuri- ja porkkanaraaste antavat sämpylöille soman värin.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 5 dl omenamehua tai vettä
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia tai hunajaa
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 1 dl rouhittuja auringonkukansiemeniä
  • 1 porkkana tai punajuuri hienona raasteena
  • 2 dl vehnänleseitä
  • 1/2 dl öljyä tai voisulaa
  • noin 8 dl vehnä-, hiivaleipä- tai spelttijauhoja

voiteluun:

  • 1 muna + tilkka vettä

pinnalle:

  • kurpitsan-, auringonkukan ja seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Terveellisiin siemensämpylöihin käyvät melkein mitkä siemenet tahansa. Punajuuri- ja porkkanaraaste antavat sämpylöille soman värin.

1. Murenna hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää mausteet, siemenet, leseet, öljy ja porkkana- tai punajuuriraaste. Lisää jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota noin 30 minuuttia.

2. Kumoa taikina pöydälle, painele pois ilmakuplat. Jaa taikina noin 20 palaksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota sämpylät liinan alla.

3. Voitele munalla ja ripottele pinnalle reilusti siemeniä.

4. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Tutustu myös muihin Ruoka.fi:n sämpyläresepteihin:
Superhelpot sämpylät
Kurpitsasämpylät
Pinaattisämpylät spelttijauhoista
Porkkanasämpylät

X