Mainos Reseptit

Tinskun keittiössä: Jambalaya-piiras

19.5.2015 Teksti: Tinskun keittiössä

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

Murotaikinapohja

150 g huoneen lämpöistä voita
3,5 dl Urtekram gluteenitonta tummaa leivontamix jauhoseosta
1,5 dl juustoraastetta
0,5 dl Kylmää vettä

Täyte

200 g mausteista raakamakkaraa pieninä paloina. Esim. Chorizo
tai savupalvikinkkua kuutioina
200 g maustamattomia broiler fileitä tai
valmista kypsää miedosti maustettua broileria pieneksi kuutioituna
1 iso keltasipuli silputtuna
1 iso paprika kuutioituna
1 sellerin varsi pieninä paloina (selleri antaa raikasta makua piirakkaan)
200 g erivärisiä kirsikkatomaatteja halkaistuna
3-4 kynttä valkosipulia hienonnettuna
kourallinen persiljaa silputtuna
kourallinen kevätsipulia tai purjoa silputtuna
2 punaista pitkää chiliä silputtuna tai vahvempaa sietokyvyn mukaan
300 g ranskankermaa
2 kananmunaa
nokare voita tai tilkka öljyä paistamiseen

Mausteseos

2 rkl worcestershire-kastiketta
1/2 kanaliemikuutiota murennettuna
1/2 tl cayenne-pippuria
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl mustapippuria
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl salviaa
1/2 tl timjamia
2 rkl vettä

Piirakan päälle

300 - 400 g scampin pyrstöjä tai isoja kuorittuja katparapuja
2 chiliä silputtuna tain noin 1 rkl chilikastiketta
1 rkl worcestershire-kastiketta
nokare voita tai lotaus öljyä paistamiseen
persiljasilppua ja kevätsipulisilppua koristeluun

Valmistusohje

Tinskun keittiössä -blogi osallistuu Urtekramin ja Ruoka.fi:n Paras gluteeniton leivonnainen -kilpailuun.

Jambalaya piiraassa maistuvat Lousianalaisen mausteisen perinneruuan maut ranskankermalla taitettuna.

Valmista pohja. Nypi käsin leivontamix, voi ja juustoraaste sekaisin. Lisää vesi ja muodosta taikinasta kiinteä pallo.

Nosta taikinapallo leivinlaudalle ja litistä siitä paksuhko levy. Laita taikina jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.

 Pilko taikinan levätessä täytteen ainekset ja valmista mausteseos sekoittamalla kaikki mausteseoksen aineet keskenään.

 Laita ison irtopohjavuuan pohjalle leivinpaperi ja kiristä reuna ympärille. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois.

Painele taikina ison (noin 25 cm halkaisija) irtoreuna vuoan pohjalle ja nosta sitä myös reunoille. Laita vuoka pakastimeen noin puoleksi tunniksi. Pohjan pakastaminen estää reunan valumista esipaiston aikana. Ruskista sillä aikaa täytteen ainekset.

Kuulota isossa kasarissa tai pannulla (täytettä on paljon) ensin kevyesti keltasipuli ja chili.

Lisää pannulle broileri ja ruskista hieman. Lisää myös paloiteltu raakamakkara tai savupalvikinkku.

Ruskita ja kääntele aineksia muutama minuutti. Lisää mausteseos ja sekoita hyvin.

Lisää valkosipuli, paprika, selleri, tomaatit, persillia ja kevätsipuli tai purjo ja kääntele seosta muutaman kerran. Nosta seos hieman jäähtymään.

Esipaista pohja 220 *C 10 min.

Vatkaa ranskankerma ja kananmunat hyvin sekaisin ja sekoita seos hieman jäähtyneen täytteen joukkoon.

Kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja paista uunissa alimmalla tasolla 200*C noin 40 -50 minuuttia kunnes täyte on täysin hyytynyt. Laita tarvittaessa paiston loppuvaiheessa folio piirakkavuuan päälle, jottei se saa liikaa väriä. Anna piiraan jäähtyä.

Piiras on parasta seuraava päivänä kun maut ovat tasaantuneet. Jos tarjoat piiraan paistopäivänä niin anna sen jäähtyä rauhassa.

 Paista juuri ennen tarjoilua piiraan päälle ravut ja mausta ne Worcestershire-kastikkeella ja chilillä. Levitä paistetut ravut piiraan päälle.

Koristele persilja- ja kevätsipulisilpulla.

Tarjoa piiras raikkaan salaatin kera pääruokana, illanistujaisissa tai vaikka piknikin kunkkuna.

Vinkki: Voit myös tuplata pohjan ja kaulia sen kahden leivinpaperin välissä pellilliseksi. Täyte riittää myös loistavasti matalampaan piiraspellilliseen.

Äänestä paras gluteeniton leivonnainen ja voita!