12.8.2017

Tuore kotijuusto

Teksti: Mukulat maalla -kirja Kuvat: Katariina vuori

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Kotijuusto on helppo herkku.

Ainekset

1 l maitoa
2 dl piimää
1 tl suolaa
2 tl hienonnettua ruohosipulia

lisäksi tarvitaan:

kattila, kauha, harsokangasta tai 2–3 suodatinpussia ja kahvin­ keittimen suodatinosa, (paisto­ lämpömittari), siivilä, reikäkauha

Valmistusohje

Laita maito kattilaan ja lämmitä hiljalleen lähes kiehumispisteeseen saakka. (Jos käytössä on paistolämpötilamittari, lämmitä maito 85–90 asteiseksi.)

Kun maito alkaa höyrytä ja on alkamaisillaan kuplia, laske lämpötilaa minimiin. Älä anna kiehua.

Lisää maidon joukkoon piimä ja suola. Sekoita massaa, kunnes nesteeseen alkaa syntyä pieniä, vaaleita kokkareita. Tässä vaiheessa maito heroittuu ja muuttuu pinnalta hieman läpikuultavaksi ja kellertäväksi.

Anna seoksen levätä ja jäähtyä kattilassa noin 30 minuuttia.

Siivilöi juusto: Laita puhdas harsokangas siivilän päälle. Nosta siivilä esimerkiksi taikinakulhon päälle. Voit myös käyttää kahvinkeittimen suodatinta ja suodatinpaperia, laita myös suodattimen alle astia valuvaa nestettä varten.

Nostele juustomassa kattilasta reikäkauhalla harsokankaalle tai suodatinpusseihin. Lisää hienonnettu ruohosipuli juustomassaan ja sekoita.

Nosta kylmään ja anna valua siivilässä astian päällä vähintään tunnin ajan.

Kumoa juusto siivilästä tarjoiluastiaan ja tarjoile. Juustoa säilytetään kannellisessa astiassa tai muovikelmun alla jääkaapissa.

Vinkki: Jos haluat kiinteämpää  juustoa, lisää maidon sekaan piimän kanssa kaksi kananmunaa ja anna massan valua pidempään.

Myös nämä juustot teet helposti kotioloissa:

kotitekoinen ricottajuusto

Kotitekoinen ricottajuusto

piimäjuusto

Piimäjuusto

uunissa paistettu ricottalevite

Uunissa paistettu ricottalevite

Kotiliesi.fi: Perinteinen kotijuusto

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi