Reseptit

Uunijäätelö

Uunijäätelö on jouluinen herkku aikuiseen makuun, sillä se maustetaan tilkalla Baileys-likööriä. Kakku sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, koska pohja on tehty perunajauhoista.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

8

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Uunijäätelö, pohja

  • 4 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Kostutus

  • 2 rkl Baileys-likööriä
  • 2 rkl maitoa

Täyte

  • 1 1/2 l vaniljajäätelöä
  • 2 dl vispikermaa
  • 1 dl Baileys-likööriä

Marenki

  • 3 valkuaista
  • 1 1/2 dl tomusokeria

Karpalokastike

  • 250 g pakastekarpaloita
  • 1/2 dl vettä
  • 1 1/2 dl tomusokeria

Valmistusohje

Uunijäätelö leivotaan helposti näin:

1. Säädä uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Peitä uunipelti leivinpaperilla. Varaa työtasolle valmiiksi toinen leivinpaperi ja ripottele sille hienoa sokeria.

2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan siivilän läpi. Kääntele taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Paista pohjaa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Kumoa kuumana sokeroidun paperin päälle, irrota pohjapaperi varoen.

3. Vuoraa noin 2 litran vetoinen kulho muovikelmulla. Leikkaa kakkupohjasta ensin kulhon suuaukon kokoinen pala. Vuoraa kulho kolmion mallisilla kakkupaloilla. Kostuta likööri-maitoliemellä pullasutia käyttäen.

4. Anna jäätelön pehmitä huoneenlämmössä jonkin aikaa. Vatkaa ensin kerma vaahdoksi. Vatkaa jäätelö ”pehmikseksi” sähkövatkaimella. Lisää sekaan likööri ja kermavaahto. Täytä vuoka jäätelöllä ja paina päälle kakkupohja. Peitä kulho foliolla ja pakasta ainakin 3 tuntia.

5. Tee karpalokastike pienessä kattilassa. Laita marjat ja vesi kattilaan. Keitä noin 3 minuuttia. Painele marjat siivilän läpi kulhoon. Lisää tomusokeri ja anna kastikkeen jäähtyä.

6. Tee marenki. Erottele valkuaiset keltuaisista puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää tomusokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten, kunnes marenkiseos on tukevaa ja kiiltävää.

7. Kumoa jäätelökakku kulhosta uuninkestävälle vadille. Levitä marenki kakun pinnalle niin, että se peittyy kauttaaltaan. Laita kakku 225-asteiseen uuniin muutamiksi minuuteiksi, kunnes marenki saa väriä. Tarjoa uunijäätelö karpalokastikkeen kanssa.

Katso myös: Kuningattaren jäätelökakku

Katso myös Kotiliesi.fi: Baked Alaska -jäätelökakku

X