Reseptit

Välimerellinen maksapatee

Maksapatee saa makua oliiveista ja timjamista.

Teksti:
Maarit Cederberg

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 400 g hirvenmaksaa
  • 400 g hirvijauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 150 g pekonia
  • 2 tl suolaa
  • veitsenkärjellinen raastettua muskottipähkinää
  • 2 munaa
  • 2 dl kermaa
  • 0.5 dl konjakkia tai vahvaa omenamehua
  • 1 dl kivettömiä oliiveja
  • 6 laakerinlehteä
  • muutama timjaminoksa

kuorrutus:

  • 2 dl karpalomehua
  • 0.5 dl hyytelösokeria

Valmistusohje

Huuhdo ja kuivaa maksa, poista kalvot. Silppua sipuli.

Ruskista maksa nopeasti sipulisilpun kanssa öljyssä. Jäähdytä.

Jauha maksa lihamyllyllä karkeaksi. Käsikäyttöinen rosterimylly sopii tarkoitukseen hyvin. Jauha myös hirvenliha pekonin kanssa.

Pilko oliivit, joista kivet on poistettu. Yhdistä jauheliha ja maksa. Mausta seos. Lisää kerma, munat, konjakki tai omenamehu sekä oliivit ja sekoita massa tasaiseksi.

Voitele uunivuoka tai vuoraa leivinpaperilla ja levitä maksaseos vuokaan. Paina laakerinlehdet ja timjaminoksat pintaan ja valuta pinnalle hiukan oliiviöljyä.

Aseta pateevuoka vesihauteeseen kiehuvalla vedellä puoliksi täytetylle uunipellille ja kypsennä pateeta vesihauteessa 175-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun lihasneste on kirkasta, patee on kypsä. Ota patee uunista ja anna jäähtyä viileässä kevyen painon alla.

Pateen kuorrutus kylmänä: kuumenna mehun ja hyytelösokerin seos ja anna sokerin ja hyytelöaineen sulaa. Valuta hyytelö pateen pinnalle. Anna jäähtyä hyvin.

X