Reseptit

Valkosuklaaleivos, ruusunmarjajäädyke ja lakkamelba

14.8.2014 Teksti: Inga Aaltonen Kuvat: Seppo Saarentola

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

Arvostelu

Valkosuklaaleivos tarjotaan ruusunmarjajäädykkeen ja lakkamelban kanssa.

Ainekset

Valkosuklaaleivos:

225 g voita
135 g sokeria
5 tl vaniljasokeria
45 g kaakaojauhetta
90 g vehnäjauhoja
5 tl leivinjauhetta
175 g kananmunaa

kuorrutus:

125 g valkosuklaata
35 g voita

Ruusunmarjajäädyke:

6 kananmunan keltuaista
150 g sokeria
300 g ruusunmarjasosetta
5 dl vispikermaa
4 cl likööriä

Lakkamelba:

900 g lakkoja
200 g sokeria
1 1/2-2 rkl lakkalikööriä

Valmistusohje

 

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita vaniljasokeri, kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää siitä ensin noin puolet seokseen. Lisää kananmunat voimakkaasti vatkaten ja lopuksi loput kuivista aineista.

Jaa taikina pieniin, voideltuihin vuokiin, esimerkiksi silikonisiin, ja paista 175-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa, sekoita joukkoon voi ja kuorruta jäähtyneet leivokset.

Ruusunmarjajäädyke:

Sekoita keltuaiset ja sokeri vesihaudekattilan yläosassa ja kuumenna astian alaosassa olevaa vettä koko ajan keltuaisseosta hämmentäen, kunnes seos muuttuu sakeaksi ja kuohkeaksi. Siirrä astia pois kuuman veden päältä ja jäähdytä seos.

Lisää ruusunmarjasose ja halutessasi mausteeksi esim. mansikka-, vanilja- tai ruusunmarjalikööriä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se lopuksi varovaisesti sekoittaen joukkoon. Annostele annosvuokiin (esimerkiksi tyhjiin, pestyihin jogurttipikareihin). Pakasta.

Lakkamelba:

Keitä lakkoja ja sokeria hetken ja soseuta seos siivilän läpi puukauhalla painellen ja sekoittaen. Mausta siemenetön kastike liköörillä.

Ohje: Koivumäen kartano, Kuopio

Julkaistu aiemmin

Lehden logo

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *