Reseptit

Valkoviinikastike

Valkoviinikastikeen maku on lempeän raikas. Valkoviinikastike sopii esimerkiksi pannulla paahdettujen kuhafileiden ja ruskistettujen maa-artisokkapalojen kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara, Sanna Kekäläinen
Kuvat:
Jukka Pakarinen

Valmistusaika

alle 30 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 salottisipulia
  • voita tai öljyä
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 3 dl vettä
  • 1 kala- tai kanaliemikuutio
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa
  • cayannepippuria
  • 2 rkl voita viimeistelyyn

Valmistusohje

Keitä kastike kuivasta, hinnaltaan edullisesta, aromikkaasta valkoviinistä. Myös kuivasta vermutista syntyy hyvä kastike.

Kuullota sipulit voissa tai öljyssä. Lisää viini, vesi ja liemikuutio. Keitä lientä kokoon, kunnes jäljellä on noin puolet alkuperäisestä määrästä. Siivilöi sipulit pois liemestä.

Sekoita vehnäjauhot kermaan hyvin vatkaten. Lisää kerma siivilän läpi kuumaan liemeen. Keitä kastiketta hiljalleen 5–10 minuuttia tai kunnes kastike on sopivan sakeaa. Mausta suolalla ja cayannepippurilla. Lisää vielä lopuksi 2 rkl pehmeää voita ja vatkaa kastike tasaiseksi.

Käyttö: Paistetulle kalalle, äyriäisille ja vaalealle lihalle. Kastikkeen makua voi terävöittää Dijon-sinapilla tai sitruunalla ja valmiiseen kastikkeeseen lisätä kaprista, ruohosipulia, tilliä, persiljaa.

Lisää hurmaavia kastikkeita kalaruoille:

valkoviinikastike

Valkoviinikastike

voi-valkoviinikastike eli beurre blanc

Voi-valkoviinikastike eli beurre blanc

kuohuviinikastike

Kuohuviinikastike

Kotiliesi.fi: Senatorin vaalea valkoviinikastike

X