Reseptit

Varpulan kevennetty juustokakku

2.5.2012 Teksti: Sirkka Hirvonen

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

16

Arvostelu

Ainekset

pohja:

225 g ruisdigestivekeksejä
3 rkl vähärasvaista rasiamargariinia (rasvaa enintään 40 %)
227 g ananasmurskaa omassa mehussaan

täyte:

250 g maitorahkaa
200 g vähärasvaista, maustamatonta sulatejuustoa
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 dl sokeria tai makeutusjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
7 liivatelehteä
vettä
3 dl rasvatonta maitoa
3 rkl maissi- tai ohratärkkelysjauhoja
1 muna
1 dl kylmää rasvatonta maitoa

päälle:

3 liivatelehteä
vettä
2 dl laimennettua puolukkamehua
4 dl pakastepuolukoita

Valmistusohje

Kirpeän hapokas puolukka pehmenee suussasulavaksi tässä kevennetyssä, mutta herkullisessa juustokakussa.

Peitä irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla.

Jauha keksit monitoimikoneessa tai laita ne muovipussiin ja hienonna pullon tai kaulimen avulla. Nypi joukkoon margariini. Taputtele seos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Lusikoi päälle ananasmurska liemineen.

Sekoita maitorahka ja sulatejuusto keskenään tasaiseksi seokseksi.

Pese ja kuivaa sitruuna ja raasta puolen sitruunan kuori mausteeksi. Halkaise sitruuna ja purista puolikkaan sitruunan mehu. Mausta rahka-sulatejuustoseos raastetulla sitruunankuorella, sitruunamehulla, sokerilla tai makeutusjauheella ja vaniljasokerilla.

Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin viideksi minuutiksi.

Sekoita 3 dl rasvatonta maitoa, maissi- tai ohratärkkelysjauhot ja muna keskenään pienessä, pinnoitetussa kattilassa. Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan hämmentäen, ettei se paakkuunnu. Jatka sekoittamista pari minuuttia, kunnes kiisseli sakenee, mutta älä päästä sitä kiehumaan. Ota kattila liedeltä pois.

Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuuman kiisselin joukkoon. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita se rahka-sulatejuustoseoksen joukkoon.

Vatkaa 1 dl kylmää, rasvatonta maitoa vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostelemalla muiden täyteaineiden joukkoon.

Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa sen aikaa, kun teet päällysteen.

Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin viideksi minuutiksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumennettuun mehutilkkaan. Sekoita liivateliuos lopun mehun joukkoon.

Ota kakku jääkaapista ja levitä pinnalle pakastepuolukat. Kaada liivateliuos puolukoiden päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.

Irrota vuoasta reunat ja nosta hyytynyt kakku paperin avulla suoraan tarjolle.

Juustokakun ohje: Riitta Rantanen

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi