27.1.2015

Vegaanin miso-ramen

Teksti: Kira Åkerström-Kekkonen Kuvat: Sara Remington

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

4

Arvostelu

Ainekset

liemi:

2 kombu-merilevän palaa
4 dl kuivattuja siitakesieniä
2.5 l laadukasta kasvislientä (esim. Puljonki)
2.5 l vettä
2 isoa keltasipulia, halkaistu kuorineen
1/2 valkosipuli, kuorineen
3 porkkanaa, pestyinä ja paloiteltuina
1 palsternakka, pesty ja paloiteltu

Tare-kastike:

4 dl keitettyjä siitakesieniä
1.5 dl sakea
2.5 dl vaaleaa soijaa (usukuchi) tai vähäsuolaista tamarisoijaa
2.5 dl makeaa sakea (mirin)

lisukkeet:

400 g kiinteää tofua
4 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl seesamiöljyä
400 g vehnä- tai sobanuudeleita
4 rkl vaaleaa misotahnaa
taressa maustuneita siitakesieniä
ruopattua jäähdytettyä lehtikaalia
kevätsipulia
fermentoituja bambunversoja
togarashia (japanilaista chiliä)

Valmistusohje

Ramen-keiton vegaaniversiossa possu vaihtuu tofuun ja liemi keitetään kuivatuista siitakesienistä sekä kasviksista ja maustetaan lopuksi vegaanisella tarella ja misotahnalla. Vegaanin miso-ramenissa olevat siitakesienet keitetään kahteen kertaan. Lopputulos on umamia täynnä.

Tällä reseptillä tulee noin 21/2 l valmista ramen-lientä.

Valmista ramen-liemi näin:
1. Lämmitä uuni 230 asteeseen. Huuhtele merilevä ja sienet kylmän veden alla nopeasti.
2. Kiehauta kasvisliemi ja vesi, sammuta lämpö ja lisää merilevä. Anna hautua 10 minuuttia, jonka jälkeen voit poimia merilevän pois.
3. Paahda kasviksia uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet reippaasti väriä.
4. Anna liemen kiehahtaa uudestaan, lisää sienet ja paahdetut kasvikset ja anna kiehua vähintään 1,5 tuntia, kunnes puolet liemestä on jäljellä. Siivilöi liemi ja otasiitakesienet talteen tarea varten.

Tare-kastike:
Kaada kattilaan sake, soija ja mirin. Lisää joukkoon keitetyt siitakesienet ja keitä hiljalleen tunti, kunnes kastike on keittynyt kasaan puolella. Ota siitakesienet talteen ja tarjoile keiton kanssa.

Valmista lisukkeet:
1. Kuivaa tofu talouspaperilla, kuutioi ja pyörittele seesaminsiemenissä ja paista öljyssä rapsakaksi.
2. Mausta kuuma ramen-liemi tarella, laita joukkoon nuudelit ja keitä al denteksi. Mausta misotahnalla.
3. Asettele keiton päälle tofu, taressa maustuneet sienet, ryöpätty lehtikaali, hienonnettu kevätsipuli ja bambunversot. Koristele halutessasi seesaminsiemenillä ja togarashilla.

Katso myös:
Kevyt ramen-keitto
Broileriramen

 

Kotiliesi.fi: Ramen-keitto

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi