Reseptit

Venäläiset lihapiirakat

Käsin syötävät lihapiirakat ovat telkkari-illan hittiruoka. Annos on iso, mutta ylijäävät piirakat voi hyvin pakastaa.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Kristiina Kurronen

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

18

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina:

  • 25 g hiivaa
  • 5 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl sokeria
  • noin 12 dl vehnäjauhoja
  • 100 g sulatettua voita

Täyte:

  • 5 dl lihalientä
  • 1 1/2 dl puuroriisiä
  • 1 sipuli
  • 600 g jauhelihaa
  • tilkka öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl smetanaa

Piirakoiden sulkemiseen:

  • 1 kananmuna

Voiteluun:

  • voisulaa

Valmistusohje

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja sokeri. Alusta nesteeseen sen verran jauhoja, että syntyy pehmeän kimmoisa taikina. Lisää voisula vaivaamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.

2. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi. Kypsennä riisit pakkauksen ohjeen mukaan. Silppua sipuli. Ruskista jauheliha paistinpannulla öljytilkassa, lisää sipulisilppu ja murskattu valkosipuli pannulle ruskistamisen loppupuolella. Mausta seos pippurilla, paprikajauheella ja suolalla. Lisää joukkoon riisi ja smetana.

3. Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina 18 palaan. Kauli aina 6 palaa kerrallaan halkaisijaltaan noin 12 cm:n kokoisiksi pyörylöiksi. Nosta jokaisen pyörylän toiselle puoliskolle 2 rkl täytettä, sipaise taikinalevyn reunat munalla ja käännä päälle toinen taikinapuolisko. Nipistä reunat hyvin kiinni.

4. Paista 6 piirakkaa kerrallaan 200-asteisen uunin keskitasolla. Paistoaika on noin 25 minuuttia. Voitele kypsät piirakat kuumina voisulalla ja anna niiden pehmetä leivinpaperin ja pyyheliinan sisällä. Tee seuraavat 6 piirakkaa ensimmäisten paistuessa.

5. Tarjoa lämpimien piirakoiden kanssa punasipuli-suolakurkku-silppua ja smetanaa.

X