29.6.2012

Villi kalakeitto

Teksti: Maarit Cederberg

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

Arvostelu

Ainekset

4 keskikokoista ahventa, siikaa tai pientä haukea tai pasuria
8 dl vettä
1 kesäsipuli
1 purjo
4 perunaa
4 horsmanlatvaa (nuorta horsmaa)
1 laakerinlehti
0.5 tai mustapippuria
0,5-1 tl suolaa
2 dl ruokakermaa
1 nippu tilliä tai ruohosipulia

Valmistusohje

Perkaa kalat ja huuhtele hyvin. Suomustusta ei tähän keittoon tarvita.

Kuumenna vesi ja lisää veteen kesäsipuli varsineen sekä laakerinlehti. Kun vesi kiehuu, nosta kalat kattilaan ja anna kiehua kymmenen minuuttia hiljalleen.

Kuori kalan kypsyessä perunat, halkaise huuhdottu purjo ja leikkaa puolen sentin viipaleiksi. Huuhtaise tuoreet ja nuoret horsmanlehdet, joita löytyy vielä loppukesästäkin. Kerää horsmat nipuksi ja leikkaa veitsellä silpuksi kuten tilli.

Nosta varovaisesti reikäkauhalla tai kahdella puuhaarukalla kalat, kesäsipuli ja laakerinlehti lautaselle valumaan. Säästä pienet ja napakat pyrstön kärjet tai mehevät päät poskilihoineen keiton makupaloiksi.

Lisää perunat, purjo sekä horsmasilppu kalaliemeen ja keitä kunnes peruna on sosemaisen kypsää. Mausta keitto pippurilla ja tillillä.

Perkaa valuneet kalat täysin ruodottomiksi ja muhenna sipuli tahnaksi. Palauta kala ja sipulitahna keittoon ja lisää keittoon kerma. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa keitto pyrstöpaloin höystettynä.

Vihje:

Isokokoisen kalan, kuten keitetyn hauen tai lahnan, voit tuoda pöytään ruotopaloineen erillisellä vadilla. Välimerellisellä tyylillä tarjottuna keittokalan ruotiminen jää kunkin ruokailijan vastuulle. Keitto jaetaan kattilasta höyryävänä ruodittujen kalapalojen päälle.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi