Reseptit

Vorschmack uunissa

Itäeurooppalainen Vorschmack tehdään jauhetusta lihasta, sillistä, sipulista ja anjoviksesta. Parhaiten se maistuu ranskankerman tai smetanan kanssa.

Teksti:
Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2 kg luutonta lampaanpaistia
  • 500 g luutonta naudanlihaa
  • 3–4 sipulia
  • 4–5 valkosipulinkynttä
  • 4–5 sillifileetä (keskikokoista)
  • 1 purkki anjovista
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • musta- tai valkopippuria
  • suolatonta lihalientä tai vettä

Lisäksi

  • uuniperunoita
  • kuutioituja etikkapunajuuria
  • kuutioituja suolakurkkuja
  • smetanaa tai ranskankermaa

Valmistusohje

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Leikkaa lihat 3–4 cm:n kokoisiksi paloiksi. Paloittele sipulit. Levitä ainekset öljytylle uunipellille. Paahda kauniin ruskeiksi välillä aineksia käännellen. Anna jäähtyä.

2. Jauha lihapalat, sipuli, sillifileet ja anjovikset kolmessa erässä hienoksi monitoimikoneessa. Pane ainekset isoon uunivuokaan, mausta massa valkosipulilla, tomaattipyreellä ja pippurilla. Lorauta sekaan myös anjovistölkin lientä. Lisää suolatonta lihalientä tai vettä niin paljon, että massasta tulee sakean kastikemaista.

3. Laske uunin lämpö 175-asteeseen. Kypsennä vorschmackia vähintään 3 tuntia, mielellään pitempäänkin. Sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa nestettä. Valmiin vorschmackin tulee olla puuromaisen sakeaa ja pehmeää, mutta ei vetelää.

4. Kun vorschmack on valmista, nosta uunin lämpö 225-asteeseen. Kypsennä kokonaisia perunoita noin tunti uunissa. Kuumenna vorschmack vielä ennen tarjoamista. Silppua seuraksi etikkapunajuuria ja suolakurkkuja. Varaa lisukkeeksi myös reilusti smetanaa tai ranskankermaa.

X