Reseptit

Yön yli -sämpylät

Yön yli -sämpylät valmistuvat yön yli kohotetusta taikinasta. Rapeat siemensattumat ja makean kirpeät karpalot antavat sämpylöille makua. Voit myös korvata tavallisen vehnäjauhon tuhdimmalla sämpyläjauholla tai täysjyvävehnäjauhoilla.

Teksti:
SUVI RÜSTER
Kuvat:
Sara Aaltonen

Valmistusaika

vähintään vuorokausi

Vaikeusaste

Helppo

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Yön yli -sämpylät

  • 4 dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 2 1/2 dl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 dl kuivattuja karpaloita
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 4 rkl oliiviöljyä

Valmistusohje

Yön yli -sämpylät leivotaan helposti näin:

1. Murustele hiiva kädenlämpöiseen veteen. Mittaa joukkoon suola ja sokeri.

2. Lisää jauhot, karpalot ja auringonkukansiemenet sekä öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa jäädä tavallista sämpylätaikinaa löysemmäksi. Peitä taikinakulho leivinliinalla. Anna kohota jääkaapissa 8–12 tuntia.

3. Pyörittele taikinasta 30 sentin pituinen pötkö kevyesti jauhotetulla pöydällä. Viipaloi 12 palaksi ja nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota 30 minuuttia.

4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista yön yli -sämpylät uunin keskitasolla 15–18 minuuttia.

Vinkki: Peitä taikinakulho kostutetulla leivinliinalla, niin se pysyy tiiviisti kulhon päällä jääkaapissa eikä taikina pääse kuivahtamaan pitkän kohotuksen aikana.

Katso myös: Pumpulinpehmeät aamusämpylät

Katso myös Kotiliesi.fi: Sikke Sumari: Nami Namasten rapeakuoriset aamusämpylät

X