Reseptit

Zarzuela eli katalonialainen kala-äyriäispata

Zarzuela on paitsi espanjalainen operetti myös perinteinen katalonialainen kala-äyriäispata. Tässä pataan on käytetty tuoretta kuhaa ja sinisimpukoita sekä pakastettuja jättikatkarapuja ja mustekalaa.
Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Colourbox

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 2-3 kuhafileetä
  • 1 ps tuoreita simpukoita
  • 3 dl valkoviiniä
  • 2 dl vettä
  • 1 kalaliemikuutio
  • 1 iso sipuli viipaloituna
  • 3 isoa valkosipulinkynttä
  • 1 punainen chili hienonnettuna
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 3 rkl silputtua persiljaa
  • puolen sitruunan mehu
  • 50 g kuorittuja manteleita jauhettuna
  • 12 raakaa jättikatkarapua
  • sahramia maun mukaan
  • suolaa
  • mustapippuria

Valmistusohje

Poista kuhafileistä ruodot. Mausta kevyesti suolalla ja anna maustua huoneenlämmössä. Kuumenna viini ja kalaliemi kattilassa. Pese simpukat ja lisää ne kalaliemeen. Peitä kattila kannella ja keitä pari minuuttia välillä kattilaa ravistellen. Ota simpukat liemestä, säästä keitinliemi.

Kuumenna oliiviöljy laakeassa paistokasarissa. Lisää sipuli ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit ja chili, lisää tomaattimurska, persiljasilppu, sitruunamehu, karkeaksi jauhetut mantelit ja simpukoiden keitinliemi.

Keitä kokoon parikymmentä minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja sahramilla.

Lisää paloitellut kalat ja jättikatkaravut. Anna kiehua hiljalleen 5–10 minuuttia. Lisää simpukat ja kuumenna. Silppua ruoan päälle lehtipersiljaa.

Tarjoa zarzuela hyvän leivän kanssa.

X