Ruoka

3 x uusien keittokirjojen parhaat: kokkaa venäläistä ruokaa, trendiravintolan herkkuja ja ihanaa kasvisruokaa

Valitsimme uusien keittokirjojen sadosta kolme oivaa opusta. Ensimmäinen auttaa tarttumaan vegaanihaasteeseen, toisessa tunnelmoidaan venäläisten herkkujen ääressä ja kolmas inspiroi kokkaamaan ravintolatasoista satokausiruokaa.
25.10.2019 Teksti: Taina Salovaara Kuvat: Mirva Kakko

Goršok eli karjalainen uuniruukku

4 annosta

Valmistusaika 1 ½ tuntia

600 g karjalanpaistilihoja tai kanafileetä

2 sipulia

2 porkkanaa

4 perunaa

4 tomaattia

1 kesäkurpitsa

1 munakoiso

1 lihaliemikuutio

3 dl vettä

öljyä paistamiseen

valkosipulia

laakerinlehtiä

maustepippuria

suolaa

1. Paista lihaan pannulla kaunis väri ja jätä liha sivuun odottamaan.

2. Pese kasvikset, kuori perunat ja porkkanat. Leikkaa sipuli renkaiksi ja porkkana paloiksi. Laita sipulit ja porkkanat hetkeksi pannulle paahtumaan.

3. Ota neljä keskikokoista saviruukkua (tilavuus 1 litra) valmiiksi. Jaa ruukkujen pohjalle paistetut lihat ja niiden päälle paahdetut kasvikset. Lisää laakerinlehti, maustepippuria ja vähän suolaa.

4. Leikkaa perunat ja tomaatit kuutioiksi ja jaa ne tasan ruukkuihin. Mausta suolalla. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa samankokoisiksi kuutioiksi ja lisää ne ruukkuihin. Mausta.

5. Lämmitä vesi ja murenna siihen liemikuutio. Jaa vesi ruukkuihin.

6. Peitä ruukut kannella ja siirrä 200-asteiseen uuniin noin tunniksi.

7. Ota ruukut uunista ja tarjoile sellaisenaan. Lisää halutessasi yrttejä. Ruukkua voi sekoittaa lusikalla tai ottaa sitä lautaselle kerros kerrokselta.

Huom!

Neljän saviruukun sijasta voit käyttää goršokin kypsentämiseen yhtä suurta kannellista keramiikkapataa tai pienempiä annospatoja. Jos teet ruoan yhdessä isossa padassa, lisää kypsennysaikaa ½ tunnilla.

Sarlotka

Venäläinen omenakakku eli šarlotka on helppotekoinen, kuohkea sokerikakku. Sen voi myös tehdä keikauskakun tapaan, jolloin omenat ovat kakun pohjalla. Tuhti ja kuitupitoinen papukastike valmistuu nopeasti ja varsinkin lapset pitävät siitä maissitortillaan sisään käärittynä.

Šarlotka

4 munaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

2 isoa omenaa

Vuokaan

voita ja korppujauhoja

Koristeluun

tomusokeria

(granaattiomenan siemeniä)

Lisäksi

vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot joukkoon kevyesti lastalla käännellen.

2. Kuori omenat ja leikkaa ne pitkulaisiksi paloiksi.

3. Voitele vuoka ja ripottele siihen korppujauhoja. Lisää puolet taikinasta vuokaan. Laita päälle omenat ja sitten loput taikinasta.

4. Paista kakkua 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa kakku tarjoilualustalle. Ripottele päälle tomusokeria. Vatkaa vaniljakastike ja tarjoile kakku hieman lämpimänä kastikkeen kanssa tai sillä päällystettynä. Koristele kakku esimerkiksi granaattiomenan siemenillä.

Venäläistä kotoisasti

Borssia ja šarlotkaa – maukasta ruokaa venäläiseen tapaan on yksi tämän vuoden kauneimmista keittokirjoista. Kirjan tekijän, Jaana Virrosen, äidin suku- ja ruokajuuret ovat Venäjällä. Ohjeista suurin osa on peräisin äidin punaisesta reseptivihkosesta, johon hän on kerännyt perheen lempiruokien ohjeet. Venäläisen kotiruoan arki ja juhla tulevat tutuiksi helposti lähestyttävien reseptien ansiosta. Perivenäläiset arkikeitot kuten soljanka, šitši ja borssi ovat tietysti mukana. Juhlaruokia edustavat esimerkiksi šuba eli sillisalaatti ja silkinsileä kananmaksapatee. Erityisen houkuttelevilta tuntuvat kirjan leivonnaisohjeet, esimerkiksi mummon kaali-piroškit ja aito venäläinen linnunmaitokakku.

Punajuuripiirakka

Punajuuripiirakka on herkkua teen tai kahvin kanssa, ja se maistuu hyvältä myös jäähtyneenä. Vaihtele täytettä sesongin mukaan: kokeile piirakkaan keväällä parsaa ja palsternakkaa.

Punajuuripiirakka

Pohja

2 dl kaurajauhoja (tarvittaessa gluteenittomia)

1/2 dl lupiini- tai härkäpapu- jauhoa

1/2 dl perunasosejauhetta

1/2 tl leivinjauhetta

80 g kasvirasvalevitettä

1/2 dl vettä

Täyte

450 g punajuuria

50 g purjoa

1 rkl öljyä

1/2 tl suolaa

1/2 tl rouhittua pippuria

1/2–1 tl basilikaa

1/2 tl timjamia

2 dl kaurafraichea

1/2 dl kikherne- tai lupiinijauhoa

Päälle

1 pieni kesäkurpitsa tai paprika

200 g varsiparsakaalia

2 rkl oliiviöljyä

1/4 tl suolaa

1/4 tl rouhittua pippuria

(2–3 rkl pinjansiemeniä)

 

1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään, lisää rasva ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja anna tasaantua viileässä.

2. Puhdista ja kuori punajuuret ja silppua purjo. Raasta punajuuret karkealla terällä.

3. Kuullota öljyssä pannulla ensin purjosilppu ja sitten punajuuriraaste. Yhdistä kasvikset, lisää mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.

4. Sekoita kaurafraiche ja kikherne- tai lupiinijauho keskenään. Viipaloi piirakan pinnalle tulevat kasvikset.

5. Kauli tai taputtele taikina leivinpaperin päällä pienen uunipellin kokoiseksi ohueksi levyksi ja vedä se pellille.

6. Kaada kaurafraicheseos kypsennettyjen kasvisten joukkoon. Levitä seos taikinapohjalle. Asettele päälle kesäkurpitsa- tai paprikaviipaleet ja varsiparsakaali. Valuta pinnalle öljyä ja ripottele päälle loput mausteet (ja pinjansiemenet).

7. Paista 200-asteisessa uunissa 25–35 minuuttia uunin ala-tasolla. Peitä tarvittaessa loppuvaiheessa leivinpaperilla.

Huom!

Ohjeen mukaan tehty taikinamäärä on melko pieni. Jos haluat piirakkaan myös reunat, tee pohjataikinaa 1,5-kertainen määrä.

paputortillat

Tuhti ja kuitupitoinen papukastike valmistuu nopeasti, ja lapsetkin pitävät siitä maissitortillan sisään käärittynä.

Paputortillat

4 annosta

Valmistusaika 20 minuuttia

Papukastike

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 mieto chili

2 rkl öljyä

2 tl savupaprikajauhetta

1 tl jeeraa (juustokuminaa)

1 tl timjamia

1/2 tl meiramia

1/2 tl suolaa

400 g tomaattimurskaa

(1 dl vettä)

200 g pakastemaissia

2 tlk (à 450 g) kypsiä kidney- papuja

2–3 rkl tomaattipyreetä

1 rkl siirappia

Lisäksi

salaattia

maissitortilloja

1. Kuori ja pilko sipulit, viipaloi chili ja kuullota öljyssä.

2. Lisää mausteet, tomaattimurska ja maissi, kypsennä viitisen minuuttia. Lisää pavut, pyree ja tarvittaessa vettä. Kypsennä edelleen viitisen minuuttia.

3. Viimeistele maku siirapilla. Tarjoa papukastike joko tortillojen täytteenä tai viljalisäkkeen ja salaatin kanssa.

Ryhtyisinkö kasvissyöjäksi?

Kasvisruokaa viisaasti antaa käytännönläheisiä vastauksia kasvisruokavaliota noudattavaa askarruttaviin kysymyksiin. Ravitsemusasiantuntijat Eeva Voutilainen, Soili Soisalo ja Anna-Liisa Elorinne ovat tutustuneet uusimpaan vegaanista ruokavaliota koskevaan tutkimustietoon ja suosituksiin. Kirjassa käydään läpi muun muassa kasvisruoan ympäristö- ja terveysvaikutukset ja annetaan ohjeita vauvan, nuoren sekä ikäihmisen kasvisruokavaliota varten. Teos on paitsi tukeva tietopaketti myös vegaaniruokiin keskittynyt keittokirja. Kirjassa on 40 innostavaa ruokaohjetta, jotka sopivat koko perheelle.

Vihreä kasviskeitto

Vahvan vihreä papukeitto on ravitseva ja mukavan mausteinen. Sinapin ja tahinin lisäksi keiton makua on syvennetty jeeralla, yrteillä, ja chilillä.

Tahinilla ja dijoninsinapilla höystetty vihreä papukeitto

4 annosta

Valmistusaika 45 minuuttia

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 sitruunan kuori

1 pieni juuriselleri

1/2 chilin palkoa

1/2 tl juustokuminan siemeniä

1/2 tl timjamia

1 tl oreganoa

1 prk (500 g) suuria valkopapuja

5–7 dl vettä

250 g herneitä

500 g tuoretta pinaattia

1/2 ruukkua persiljaa

2 1/2 dl kookosmaitoa

1 sitruunan mehu

hunajaa

3 rkl tahinia

1 rkl dijoninsinappia

suolaa

pippuria

oliiviöljyä

1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta sitruunankuori. Leikkaa chili pieniksi paloiksi. Kuori ja paloittele selleri.

2. Freesaa sipulia, valkosipulia ja sitruunankuorta oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kuivat mausteet sekä chili ja freesaa samalla sekoittaen.

3. Lisää joukkoon pavut, vesi ja selleri. Anna kiehua noin 25 minuuttia.

4. Lisää joukkoon herneet, pinaatti ja persilja. Kaada sekaan kookosmaito ja anna kiehahtaa. Soseuta keitto sileäksi. Mausta sitruunamehulla, hunajalla, tahinilla, sinapilla, suolalla ja pippurilla.

5. Jos keitto on liian sakeaa, ohenna sitä vedellä.

Lämminsavustetut kalapullat

Mat -ravintolassa kalapulliin käytetään sekä rasvaista että vähärasvaista kalaa, useimmiten siikaa ja lohta. Parhaat pullat kuitenkin syntyvät harvemmin saatavana olevasta savumakrillista.

Lämminsavustetut kalapullat

4 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia

200 g jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)

200 g punajuuria

500 g lämminsavustettua kalaa

1 ruukku tilliä

2 rkl dijoninsinappia

ripaus cayennepippuria

ripaus neilikkaa

suolaa

pippuria

voita

1. Keitä ja soseuta perunat. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi.

2. Poista savukalan nahka ja ruodot. Murustele kala kulhoon. Lisää kalan sekaan perunat, punajuuret, silputtu tilli ja sinappi. Mausta seos maistellen.

3. Muotoile seos pulliksi. Paista pullia voissa tai öljyssä, kunnes ne saavat väriä.

4. Lämmitä kalapullia ennen tarjoilua 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Tarjoa ruskistetun voin kanssa.

Pohjoismaista

Ruokaa MAT-ravintolan ohjeilla on ravintoloitsija Anna Sörenssonin ja ruokatoimittaja Ebba Håkansin tekemä keittokirja, jonka antimista valtaosa on kasvisruokaa ja leivonnaisia, mutta myös kalaohjeita on tarjolla. Kaikki reseptit ovat peräisin helsinkiläisestä Mat-ravintolasta. Ohjeet ovat helppoja toteuttaa myös kotikeittiössä, ja ainekset löytyvät lähimarketista. Erityisen innostavaa kirjassa on Annan ennakkoluuloton mausteiden, esimerkiksi neilikan, muskotin ja kardemumman käyttö. Kirjan makeat leivontaohjeet ovat hurmaavia. Leipäresep- tien pohjaksi annetaan oman leipäjuuren teko-ohje.

Lue myös

Suosittelemme