3 x uusien keittokirjojen parhaat: kokkaa venäläistä ruokaa, trendiravintolan herkkuja ja ihanaa kasvisruokaa
Valitsimme uusien keittokirjojen sadosta kolme oivaa opusta. Ensimmäinen auttaa tarttumaan vegaanihaasteeseen, toisessa tunnelmoidaan venäläisten herkkujen ääressä ja kolmas inspiroi kokkaamaan ravintolatasoista satokausiruokaa.
Valitsimme uusien keittokirjojen sadosta kolme oivaa opusta. Ensimmäinen auttaa tarttumaan vegaanihaasteeseen, toisessa tunnelmoidaan venäläisten herkkujen ääressä ja kolmas inspiroi kokkaamaan ravintolatasoista satokausiruokaa.
Goršok eli karjalainen uuniruukku
4 annosta
Valmistusaika 1 ½ tuntia
600 g karjalanpaistilihoja tai kanafileetä
2 sipulia
2 porkkanaa
4 perunaa
4 tomaattia
1 kesäkurpitsa
1 munakoiso
1 lihaliemikuutio
3 dl vettä
öljyä paistamiseen
valkosipulia
laakerinlehtiä
maustepippuria
suolaa
1. Paista lihaan pannulla kaunis väri ja jätä liha sivuun odottamaan.
2. Pese kasvikset, kuori perunat ja porkkanat. Leikkaa sipuli renkaiksi ja porkkana paloiksi. Laita sipulit ja porkkanat hetkeksi pannulle paahtumaan.
3. Ota neljä keskikokoista saviruukkua (tilavuus 1 litra) valmiiksi. Jaa ruukkujen pohjalle paistetut lihat ja niiden päälle paahdetut kasvikset. Lisää laakerinlehti, maustepippuria ja vähän suolaa.
4. Leikkaa perunat ja tomaatit kuutioiksi ja jaa ne tasan ruukkuihin. Mausta suolalla. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa samankokoisiksi kuutioiksi ja lisää ne ruukkuihin. Mausta.
5. Lämmitä vesi ja murenna siihen liemikuutio. Jaa vesi ruukkuihin.
6. Peitä ruukut kannella ja siirrä 200-asteiseen uuniin noin tunniksi.
7. Ota ruukut uunista ja tarjoile sellaisenaan. Lisää halutessasi yrttejä. Ruukkua voi sekoittaa lusikalla tai ottaa sitä lautaselle kerros kerrokselta.
Huom!
Neljän saviruukun sijasta voit käyttää goršokin kypsentämiseen yhtä suurta kannellista keramiikkapataa tai pienempiä annospatoja. Jos teet ruoan yhdessä isossa padassa, lisää kypsennysaikaa ½ tunnilla.
Šarlotka
4 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 isoa omenaa
Vuokaan
voita ja korppujauhoja
Koristeluun
tomusokeria
(granaattiomenan siemeniä)
Lisäksi
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot joukkoon kevyesti lastalla käännellen.
2. Kuori omenat ja leikkaa ne pitkulaisiksi paloiksi.
3. Voitele vuoka ja ripottele siihen korppujauhoja. Lisää puolet taikinasta vuokaan. Laita päälle omenat ja sitten loput taikinasta.
4. Paista kakkua 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa kakku tarjoilualustalle. Ripottele päälle tomusokeria. Vatkaa vaniljakastike ja tarjoile kakku hieman lämpimänä kastikkeen kanssa tai sillä päällystettynä. Koristele kakku esimerkiksi granaattiomenan siemenillä.
Punajuuripiirakka
Pohja
2 dl kaurajauhoja (tarvittaessa gluteenittomia)
1/2 dl lupiini- tai härkäpapu- jauhoa
1/2 dl perunasosejauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
80 g kasvirasvalevitettä
1/2 dl vettä
Täyte
450 g punajuuria
50 g purjoa
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua pippuria
1/2–1 tl basilikaa
1/2 tl timjamia
2 dl kaurafraichea
1/2 dl kikherne- tai lupiinijauhoa
Päälle
1 pieni kesäkurpitsa tai paprika
200 g varsiparsakaalia
2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
1/4 tl rouhittua pippuria
(2–3 rkl pinjansiemeniä)
1. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään, lisää rasva ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja anna tasaantua viileässä.
2. Puhdista ja kuori punajuuret ja silppua purjo. Raasta punajuuret karkealla terällä.
3. Kuullota öljyssä pannulla ensin purjosilppu ja sitten punajuuriraaste. Yhdistä kasvikset, lisää mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
4. Sekoita kaurafraiche ja kikherne- tai lupiinijauho keskenään. Viipaloi piirakan pinnalle tulevat kasvikset.
5. Kauli tai taputtele taikina leivinpaperin päällä pienen uunipellin kokoiseksi ohueksi levyksi ja vedä se pellille.
6. Kaada kaurafraicheseos kypsennettyjen kasvisten joukkoon. Levitä seos taikinapohjalle. Asettele päälle kesäkurpitsa- tai paprikaviipaleet ja varsiparsakaali. Valuta pinnalle öljyä ja ripottele päälle loput mausteet (ja pinjansiemenet).
7. Paista 200-asteisessa uunissa 25–35 minuuttia uunin ala-tasolla. Peitä tarvittaessa loppuvaiheessa leivinpaperilla.
Huom!
Ohjeen mukaan tehty taikinamäärä on melko pieni. Jos haluat piirakkaan myös reunat, tee pohjataikinaa 1,5-kertainen määrä.
Paputortillat
4 annosta
Valmistusaika 20 minuuttia
Papukastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 mieto chili
2 rkl öljyä
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl jeeraa (juustokuminaa)
1 tl timjamia
1/2 tl meiramia
1/2 tl suolaa
400 g tomaattimurskaa
(1 dl vettä)
200 g pakastemaissia
2 tlk (à 450 g) kypsiä kidney- papuja
2–3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl siirappia
Lisäksi
salaattia
maissitortilloja
1. Kuori ja pilko sipulit, viipaloi chili ja kuullota öljyssä.
2. Lisää mausteet, tomaattimurska ja maissi, kypsennä viitisen minuuttia. Lisää pavut, pyree ja tarvittaessa vettä. Kypsennä edelleen viitisen minuuttia.
3. Viimeistele maku siirapilla. Tarjoa papukastike joko tortillojen täytteenä tai viljalisäkkeen ja salaatin kanssa.
Tahinilla ja dijoninsinapilla höystetty vihreä papukeitto
4 annosta
Valmistusaika 45 minuuttia
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 sitruunan kuori
1 pieni juuriselleri
1/2 chilin palkoa
1/2 tl juustokuminan siemeniä
1/2 tl timjamia
1 tl oreganoa
1 prk (500 g) suuria valkopapuja
5–7 dl vettä
250 g herneitä
500 g tuoretta pinaattia
1/2 ruukkua persiljaa
2 1/2 dl kookosmaitoa
1 sitruunan mehu
hunajaa
3 rkl tahinia
1 rkl dijoninsinappia
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta sitruunankuori. Leikkaa chili pieniksi paloiksi. Kuori ja paloittele selleri.
2. Freesaa sipulia, valkosipulia ja sitruunankuorta oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kuivat mausteet sekä chili ja freesaa samalla sekoittaen.
3. Lisää joukkoon pavut, vesi ja selleri. Anna kiehua noin 25 minuuttia.
4. Lisää joukkoon herneet, pinaatti ja persilja. Kaada sekaan kookosmaito ja anna kiehahtaa. Soseuta keitto sileäksi. Mausta sitruunamehulla, hunajalla, tahinilla, sinapilla, suolalla ja pippurilla.
5. Jos keitto on liian sakeaa, ohenna sitä vedellä.
Lämminsavustetut kalapullat
4 annosta
Valmistusaika 30 minuuttia
200 g jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
200 g punajuuria
500 g lämminsavustettua kalaa
1 ruukku tilliä
2 rkl dijoninsinappia
ripaus cayennepippuria
ripaus neilikkaa
suolaa
pippuria
voita
1. Keitä ja soseuta perunat. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi.
2. Poista savukalan nahka ja ruodot. Murustele kala kulhoon. Lisää kalan sekaan perunat, punajuuret, silputtu tilli ja sinappi. Mausta seos maistellen.
3. Muotoile seos pulliksi. Paista pullia voissa tai öljyssä, kunnes ne saavat väriä.
4. Lämmitä kalapullia ennen tarjoilua 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Tarjoa ruskistetun voin kanssa.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous